Jak se hubne v Česku: Obezita kvůli hladovění!

Chystáte se zhubnout, ale nevíte jak na to? Pomůže vám nová kniha »Jak se hubne v Čechách«, v níž na nejčastější dotazy odpovídá specialista na výživu Petr Havlíček, trenérka Zuzka Bičíková a koučka Lenka Černá. Na co se Češi ptali nejčastěji?
Jsem obézní, a přesto jsem se dozvěděla, že jím málo. Jak to?
Většina lidí si stále myslí, že obezita je důsledkem přežírání. Málokdo si uvědomuje, že obezitu si můžeme vypěstovat i různými dietami a nevyváženým příjmem. Organismus hladoví, snižuje spotřebu a odkrajuje z energetických zásob.
Pokud hladovění nebo nedostatečný přísun energie trvá delší dobu, organismus pečlivě zvažuje, kolik energie vydat. Pak se jednou dostaví vyšší příjem, a protože to bylo po období relativního nedostatku a organismus musí přežít, snaží se co nejvíce energie uložit do tukových zásob. Po čase zjistíme, že i když hladovíme, váha dolů nejde a stačí jedno »ujetí« a kila dál skáčou nahoru.
Jak je to s pravidelným jídlem?
Stačí jíst třikrát denně, nebo je důležité jíst pětkrát denně?Každé jídlo spotřebuje určité množství energie na své zpracování. Nejvíce energie spotřebovávají bílkoviny, naopak nejméně tuky a jednoduché cukry. Největší výdej energie mají na svědomí všechny tři kategorie živin najednou. Tedy bílkoviny, tuky a sacharidy. Nejméně náročné na energii i zpracování jsou tučné sladkosti.
Každá porce jídla má tudíž jinou energetickou spotřebu. Čím je jídlo racionálněji poskládané, tím větší množství energie spotřebuje. Je prokázané, že když denní energetický příjem rozdělím do tří porcí, spálím méně energie, než když tentýž příjem rozdělím do pěti až šesti porcí denně. Takže odpověď je jednoduchá.
Pokud chci udržovat nebo snižovat váhu, je třeba využít každou možnost, kterou spotřebovávám určité množství energie. Pravidelný a vyvážený příjem energie po dvou až třech hodinách zajišťuje i stabilní hladinu krevních cukrů a tím pádem i stabilní výkonnost.
Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Po ránu nemáme dostatek energie v krvi a v játrech, z nichž se cukr do krve doplňuje. Pro udržení výkonnosti a dobrého pocitu je nezbytné začít s dodávkou energie už od rána. Ten, kdo nesnídá, si způsobuje jednu věc: když máme málo energie, musí tělo začít šetřit.
Takže po čase (několika letech nesnídání) se člověk dostane do problémů, že jeho metabolismus trénovaný hladověním už od rána, začne šetřit a zpomalovat se. Další problém je ten, že nejsteli zvyklí snídat, přežijete až do oběda bez problémů, ale večer vybílíte lednici. Přecpete se, váš organismus nestihne vše zpracovat a velkou část energie uloží do tuků.
Kdy si dát posledníjídlo před spaním?
Panuje mylný názor, že bychom měli jíst naposledy v pět odpoledne. Vždy je ale třeba přihlížet k tomu, jakým životním stylem člověk žije. V závislosti na tom, jaký typ jídla si dám, by ale doba, která uplyne od večeře do spaní, neměla být delší než 3 hodiny.
Večeře by měla být lehká a dobře stravitelná. Pokud jste zvyklí pracovat dlouho do noci, tělu musíte dodat energii i během pozdějších večerních hodin. Zvolte jako druhou večeři lehké jídlo, např. bílý jogurt s ovocem.