Proč si ženy po sexu chtějí povídat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Proč si ženy po sexu chtějí povídat?

Zatímco muž obvykle po dosažení orgasmu mlčí, žena začíná prakticky ihned hovořit a hodnotit, co prožila.
Zatímco muž obvykle po dosažení orgasmu mlčí, žena začíná prakticky ihned hovořit a hodnotit, co prožila. (Profimedia.cz)

Co dělat po sexu je klasický problém v mnoha ložnicích.  Zatímco muž by nejraději blaženě usnul, žena často touží po hovoru a mazlení. Proč to tak je?

Dosud se mělo všeobecně za to, že jde o jeden z mnoha rozdílů mezi fyzicky zaměřenými muži a citově naladěnými ženami. Podle posledních zjištění to však  možná bude všechno trochu jinak.

Musí pořád žvanit?

„Moje přítelkyně si chce po sexu vždycky povídat a mazlit se. Já jsem vždycky příjemně unavený a nejradši bych ihned odpadnul a usnul. Proč mě nemůže nechat na pokoji a musí brebentit nesmysly?“ Jan Swaczyna, Karviná

Klíčový orgasmus

Původní myšlenka zněla, že ženy jsou jednoduše emotivní a nejde jim jen o sex. Touží po tělesné blízkosti a intimitě. V takovém případě by však měli po postelové konverzaci toužit i čerstvě zamilovaní muži. Tak to ale není. I na  líbánkách příslušníci silnějšího pohlaví po erotických hrátkách usínají, jako by je do vody hodil.

Zdá se, že klíčem k záhadě je orgasmus. Vědci zjistili, že pokud žena při sexu dosáhne vrcholu, její zájem o konverzaci opadá a i ona rychle usíná. Při orgasmu se totiž do krve vylučují hormony serotonin, oxytocin a prolaktin. Dohromady působí tento chemický koktejl jako dokonalé antidepresivum a sedativum.

Touha »nebýt využitá«

Když žena orgasmu nedosáhne, je pro ni sex jaksi nedokončený. „Její partner vedle ní leží a je dokonale uspokojený. Žena má však v takovém případě často pocit, že byla jen využita, a potřebuje podvědomě dokázat, že ji její partner miluje a nepoužil ji jako erotickou hračku,“ popisuje americká psycholožka Kelsey Brittová.

Konverzací se pak snaží sexuální akt »završit«. Pokud prožije orgasmus, takovou potřebu nemá. Působí na ni stejný uklidňující hormonální koktejl jako na muže. Mnoho žen však orgasmus předstírá a stydí se říct si o orální sex nebo jinou praktiku, která by se jim ve skutečnosti líbila, připomíná psycholožka. To pak může jejich partnery zmást. Konverzace mezi partnery by měla být co nejupřímnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.