Lexikon Potravin. 13.díl: Jak na dlouhé těstoviny!
Těstoviny si spojujeme především s italskou kuchyní, používají se ale všude na světě.
Existuje jich tak nepřeberné množství druhů. My vám je postupně v našem seriálu o potravinách představíme. Dnes začínáme s osmi základními druhy dlouhých italských těstovin...
Víte, že...
Dlouhé těstoviny se prodávají i čerstvé, ty je dobré zpracovat ihned. V chladničce ale vydrží 24 hodin a lze je uložit i do mrazáku, kde mohou být až 3 měsíce.
Častěji se ale prodávají sušené. Ty by se měly skladovat v pevně uzavřených nádobách a spotřebovat do 9 měsíců.
Mnozí tvrdí, že se po těstovinách přibírá. To je však velký omyl. Sto gramů vařených vaječných těstovin má zhruba energetickou hodnotu 600 kJ. Pokud tedy má kvůli těstovinám někdo nadváhu, mohou za to spíše příliš velké porce a hutné, často smetanové a sýrové omáčky, které se k nim podávají.
Těstoviny obsahují řadu zdraví prospěšných látek, zvláště ty celozrnné, které mají velké množství vitaminů skupiny B a důležitých minerálů.