Lexikon Potravin 15.díl: Od lasagní k pelmením
Nejrůznější plněné těstoviny zahraničního původu a výborné chuti si u nás získávají stále větší oblibu. A neinspirujeme se jen proslulou italskou kuchyní...
Mnozí z nás rádi dělají i pelmeně, které jsou typické pro Rusko a Ukrajinu. Stále populárnější jsou i ploché těstoviny zvané lasagne, které se zapékají...
Recept na domácí těstoviny
Potřebujeme:
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- 2 velká vejce
- 1 lžíci olivového oleje
Postup:
Mouku prosejeme na vál spolu se špetkou soli. Doprostřed uděláme důlek. Vejce rozšleháme s olivovým olejem, vlijeme do důlku a nožem vytvoříme základ těsta. To pak poctivě hněteme asi 10 minut, až je hladké a pružné. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Pokud vyrábíme dlouhé těstoviny, je nejlepší použít strojek, krátké těstoviny nakrájíme nožem. Necháme proschnout. Plněné těstoviny ovšem plníme takřka hned, když je těsto vláčné, aby se slepily.