Hubneme s Dagmar Havlovou! První rada: Uberte pečivo!

Herečka a bývalá první dáma Česka Dagmar Havlová (57) se stále udržuje ve výborné kondici.
Není příznivkyní drastických diet, raději sází na zdravý životní styl. V dalších dílech seriálu deníku Aha! se vám svěří se svými tipy, jak si udržet štíhlou linii. Když má bývalá první dáma pocit, že jí přibývají kila, vyhýbá se pečivu a dopřeje si jen lehčí večeře.
Pečivo nemusíte vynechávat úplně. Můžete si ho dát třeba každý druhý den. Rozloučit byste se však rozhodně měli s pečivem bílým. Místo něj si dejte celozrnné. Kalorickou hodnotu mají sice oba druhy přibližně stejnou, ale v celozrnném pečivu najdete vlákninu a další prospěšné látky.
Tabu je však bohužel pečivo sladké. Dorty, koláče nebo buchty si můžete dát jen v opravdu velmi výjimečných případech. Pokud si sladké pečivo jednou za čas odpustit nedokážete, dávejte alespoň přednost domácímu. Průmyslově vyráběné obsahuje vyšší množství tuků i cukrů.
Obecně platí, že aniž by ohrozila svou linii, může si žena dopřát 60 g celozrnného pečiva denně. To odpovídá krajíci celozrnného chleba či jednomu rohlíku. U mužů je dávka dvojnásobná.
Co radí Dagmar Havlová?
„Mám štěstí, že hraji v divadlech, kde mám kostýmy, a do nich se musím dostat. Jsem tedy k správné životosprávě nucená! Jím všechno, na co mám chuť včetně dortů a čokolády, ale blížíli se představení například Marie Stuartovny, kde mám velmi upnuté šaty, polevím ve večeřích a dobrotách, a vyhýbám se i chlebu.“
Co na to odborník?
Cvičitelka a propagátorka zdravého životního Stylu Hanka Kynychová (42) napsala několik knih o hubnutí. Věnuje se dětem, založila občanské sdružení Dětské domovy v pohybu.
„Pokud chce někdo zhubnout, ubrat složité cukry přijímané v pečivu je rozhodně dobrý nápad. Klasické obilné pečivo můžete nahradit třeba rýžovými a kukuřičnými chlebíčky, které navíc neobsahují lepek. Nejenže zdravě hubnete, ale navíc vaše tělo není zatíženo náročným trávením lepku.“
Zítra čtěte: Blahodárná chůze