Tajemství milovaných hvězd! Vlasta Burian: Kraluje komikům navěky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemství milovaných hvězd! Vlasta Burian: Kraluje komikům navěky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Řekneli se »král komiků«, vybaví se vám jediné jméno – Vlasta Burian (†70). Bez jeho filmů se neobejde žádný silvestrovský televizní program či Nový rok a výjimkou nebyl ani ten letošní. Burian se objevil ve všech televizích a právě dnes jeho jménem začíná nový cyklus České televize věnovaný mistrům humoru.

Burian se narodil v Liberci roku 1891 krejčímu a ochotníkovi Antonínu Burianovi. Vyrostl však v Praze na Žižkově, kam se rodina přestěhovala, když bylo Vlastovi deset. Vyučil se obchodním příručím. Aktivně hrál tenis a hokej. Od dětství se u něj projevoval komediální talent, když své přátele bavil parodickými čísly.

Nakonec ho to přivedlo na divadelní prkna do pražských kabaretů, ale při útěku před první světovou válkou byl uvězněn. Po amnestii opět vystupoval v kabaretech. Ale kvůli jeho nespolehlivosti ho nechtěl nikdo zaměstnat, proto se rozhodl založit vlastní scénu – Divadlo Vlasty Buriana.

Velkou popularitu mu přinesly filmy C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Přednosta stanice či U pokladny stál. Po druhé světové válce byl obviněn z kolaborace. Za vinu mu bylo mimo jiné dáváno vystoupení v rozhlasovém skeči Hvězdy nad Baltimore, v němž zesměšňoval Jana Masaryka.

V roce 1947 byl odsouzen za údajnou spolupráci s nacisty ke třem měsícům odnětí svobody a k peněžité pokutě půl milionu korun. Dále měl na několik let úplně zakázanou činnost. Z otřesu, který zažil, se pak nikdy nevzpamatoval. Jedním z jeho posledních snímků byla pohádka Byl jednou jeden král, kde exceloval po boku Jana Wericha.

Z poměru s tanečnicí Annou Emílií Pírkovou (†52) měl dceru Emilku (†84), ale nikdy se nevzali. Oženil se až s Ninou Červenkovou (†69), se kterou si dítě již nepořídil. Zemřel přirozenou smrtí v lednu 1962.

784387:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.