Vlasta Burian, hvězda našeho DVD: Zbožňoval jídlo a pivo, ale... Nesměl přibrat ani gram!
Vyhlášený komik Vlasta Burian (†71) byl nejen skvělým hercem a sportovcem. Měl i velmi mlsný jazýček, kterému se jen tak něco nezamlouvalo. V jeho domácnosti proto nevařila manželka Nina.
Vyhlášený komik Vlasta Burian (†71) byl nejen skvělým hercem a sportovcem. Měl i velmi mlsný jazýček, kterému se jen tak něco nezamlouvalo. V jeho domácnosti proto nevařila manželka Nina, ale vyhlášený kuchař, na jehož dobrotách si pochutnávaly takové hvězdy, jako Greta Garbo (†85), Pablo Picasso (†92) nebo třeba Aristotel Onassis (†69)! A Burian se rád pochlubil, že právě takového kuchaře má doma on!
Lednice na každém rohu
Vyhlášený komik si potrpěl na dobré jídlo a pití. I proto byla jeho kuchyně v dejvické vile vybavená opravu komfortně. Byla tu například lednice na maso, další lednice na ryby, jiná byla na mléko, máslo a sýry, a nechyběla ani lednice na zeleninu! Jeden sklípek byl určený na víno, druhý pro změnu na pivo, z něhož herec s oblibou čepoval osobně svým hostům výtečnou plzeňskou dvanáctku.
Kuchař z hotelu Ritz
V době své největší slávy měl herec vlastního kuchaře, Jaromíra Trejbala. Ten měl za sebou bohatou praxi v pařížském hotelu Ritz, kde připravoval delikatesy pro významné osobnosti, krále, vévody a šejky. Burian ho »přetáhl« (a samozřejmě přeplatil) z věhlasného pražského lahůdkářství U Lipperta, kde se scházela nejlepší předválečná klientela a kam Vlasta Burian často chodil i se svou manželkou Ninou. Paní Nina ale dala Trejbalovi podmínku, že Burian za rok nesmí přibrat ani dekagram. A nutno říct, že kuchař se snažil a podmínku splnil. Základem jeho kuchyně byla francouzská jídla a obědy často mívaly i sedm chodů!
Milovník lahůdek i koprovky
A co se u Burianů jedlo? Večer po návratu z divadla miloval herec studenou kuchyni. Kuchař mu tedy připravoval například telecí rosol, bažantí paštiku a galantinu, studeného pstruha, terinu z koroptví, anglickou jehněčí pečeni, plněné raky, králičí paštiku, plněného candáta a úhoře, mozeček ve vínové omáčce a další dobroty. Z teplých jídel měl Burian rád bažantí polévku a kuřecí prsíčka s milánskými nudlemi. Po letech Jaromír Trejbal vzpomínal, jak jednou Burian dojedl špagety s kuřecími prsíčky na mandlích a pak se svou typickou dikcí řekl: „Jaroušku, ty italský nudle byly výtečný, ale koprovka je koprovka. Uděláte koprovku?“
Burian jako hvězda filmu Přednosta stanice
Pan Ťopka (Vlasta Burian) se živí příležitostnou prací, za níž jezdí výhradně jako černý pasažér vlakem. Při jedné jízdě se setká s obávaným generálním inspektorem drah Kokrhelem (Jaroslav Marvan). Na jedné malé stanici se mu podaří vystoupit a převléknout se do uniformy přednosty stanice. Setkání s inspektorem Kokrhelem se však nevyhne…