Vlasta Burian by oslavil 120. narozeniny: Věrná Nina byla jeho talismanem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vlasta Burian by oslavil 120. narozeniny: Věrná Nina byla jeho talismanem!

Vlasta Burian se svou celoživotní láskou, která ho nikdy neopustila. A to ani v době, kdy mu byl zabaven majetek a byl považován za kolaboranta. Snímek je z roku 1931.
Vlasta Burian se svou celoživotní láskou, která ho nikdy neopustila. A to ani v době, kdy mu byl zabaven majetek a byl považován za kolaboranta. Snímek je z roku 1931. (Aha! – Martin Pekárek, ČTK, ara)

O soukromí krále komiků Vlasty Buriana (†71), který by včera oslavil 120. narozeniny, se toho moc neví. Ani to, že Burian prožíval celý život doslova neuvěřitelnou lásku. Jeho manželka Františka Červenková-Burianová (†68), které láskyplně říkal Nino, ho doprovázela doslova na každém kroku.

Bez její přítomnosti odmítal Vlasta hrát v divadle i točit filmy. Když se pak po válce k herci všichni otočili zády a byl odsouzen za kolaboraci s Němci, byla to právě Nina, která mu věrně stála po boku a říkala: »To zvládneme, lásko...«. A to ve chvíli, kdy dříve bohatý komik musel tvrdě dřít v severočeských dolech...

Vsadila se, že stráví s Burianem noc!

O tom, jak se Burian se svou celoživotní láskou seznámil, kolují různé historky. Jedna z nich vypráví o tom, že se Františka se svými kamarádkami vsadila, že s legendárním hercem stráví jednu noc. Nic víc. Brzy se však ukázalo, že vše bylo jinak. Zašla do divadla na jedno z jeho představení a poté si k Burianovi zašla pro podpis a... Pozvala ho na víno! Protože Burianovi Františka hned padla do oka, její pozvání rád přijal. Z malého posezení u vína vznikla láska doslova za hrob.

Dětí se nedočkali

Jejich láska byla tak silná, že se půl roku od seznámení Vlasta s Františkou hnali k oltáři. Burianovi v té době bylo 28 let, jeho vyvolené o dva roky méně. Františka byla ve svatební den těhotná, ale nakonec potratila. Horší byl ale fakt, že pak už nikdy nemohla mít děti. Oba dva se s tím těžko vyrovnávali, tato smutná událost je však ještě více semkla.

Jediným Burianovým potomkem tak byla jeho nemanželská dcera Emilka BurianováKristlová (†84), kterou měl ještě za svobodna s tanečnicí Marií Pirkovou (†52). V Česku dnes žije vnuk Buriana a jeho dvě pravnoučata. Všechny Nedělní Aha! oslovilo, ale všichni si nepřáli jakékoliv zviditelnění.

Poslušný pejsek...

Svoji ženu ovšem Burian neoslovoval Františko, ale říkal jí Nino. A toto jméno jí už zůstalo až do smrti, má ho dokonce na náhrobku. Jejich manželství bylo neuvěřitelné pevné. Nina Vlastu zbožňovala a nemohla bez něj být ani minutu. Všude ho doprovázela, byla jako jeho poslušný pejsek. Musela být také na každém jeho představení.

Když se zpozdila, Vlasta nechal pozdržet představení, dokud Nina nebyla ve své lóži. Pokud byla nemocná, nechal herec zavést mikrofon na jeviště a Nina poté jeho výkon poslouchala telefonem. Pro Buriana představovala jeho manželka v podstatě talisman pro štěstí.

Zemřela na jeho hrobě

Že jejich neuvěřitelnou lásku nic nerozdělí, se ukázalo po válce, když pro Vlastu Buriana nastaly zlé časy. Byl odsouzen za kolaboraci, vězněn (jeden čas dokonce s nacisty), byl mu zabaven majetek, nesměl hrát divadlo. Pracoval v dolech, dělal poslíčka, v kuchyních škrábal brambory. I v těch těžkých dobách mu Nina byla nablízku a velkou oporou. A to dokonce i v době, kdy bývalému milionáři úplně došly peníze, a tak ilegálně jezdil po estrádách po republice.

V té době už byl těžce nemocný, šaškoval pro lidi i s těžkým zápalem plic. Nakonec ho přemohla plicní embolie. Když poslední lednový den roku 1962 zemřel, Nině se zhroutil svět. Přestože byla zdravá a nic jí do té doby nebylo, smrt milovaného muže ji zlomila. Dva měsíce po jeho smrti zemřela a její odchod dodnes zahaluje tajemství. Podle svědků šla na hřbitov a tam, přímo na jeho hrobě, 10. dubna 1962 zemřela...



Přečtěte si
mandat
31. 10. 2013 • 21:46

Fantasticky herec.

denia
11. 4. 2011 • 10:36

byl pan Burian skvělý herec-komik a člověk s charakterem.Kam se dnes hrabou naše "celebrity",honí se jen z jednoho vztahu do druhého,aby o nich měl co psát bulvár - i takhle vydělávají.Ovšem všiměte si,že nejlepší hvězdy a herci jsou právě ti,kteří mají trvalá letitá zázemí,tak jak to bývalo zvykem dříve.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.