Sexuolog Jaroslav Zvěřina radí: Káva dokáže zhatit sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sexuolog Jaroslav Zvěřina radí: Káva dokáže zhatit sex!

 (Aha! – Daniel Černovský, ara)

Jak docílit lepšího sexu a čeho se při milování naopak vyvarovat? Na tyto zásadní otázky odpověděl speciálně pro Nedělní Aha! náš přední sexuolog Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.

Co sexu prospívá:

Životospráva – Platí, že sexuálně aktivnější a výkonnější jsou lidé všestranně zdatní. Tedy povahově stabilní, optimističtí a odpočatí.

Spánek – Důležitým přirozeným afrodisiakem je dostatek spánku.

Pohyb – Sexuální výkonnosti mužů i žen velmi prospívá také dostatek rekreačního pohybu. Nemusí jít nutně o sport, alespoň turistika je však žádoucí.

Alkohol – Je nejznámějším afrodisiakem. Rozumné dávky alkoholických nápojů působí na většinu lidí relaxačně a zlepšují náladu. Alkohol také zlepšuje naše komunikační schopnosti, a tak podporuje namlouvání. Samozřejmě platí, že vysoké dávky mohou sex zcela znemožnit.

Sexuální životospráva – Sex je periodická funkce a vyžaduje tedy pravidelnost, nemá–li vyhasínat. Delší přestávky v sexu než 7 až 10 dní samy o sobě působí oslabení sexuálního zájmu. Také se to nemá přehánět s častostí. Ne každý je dobře schopen »sexovat« několikrát denně. Vždy je třeba najít individuálně výhodnou a přijatelnou častost styků.

Sex v soukromí – Většina lidí potřebuje k lepší sexuální funkci dostatek soukromí, kdy jsou partneři pouze spolu, oddáni jeden druhému.

Sex veřejný – Existují však samozřejmě výjimky. Některé ženy a někteří muži jsou rádi při sexu nějak nápadní svému okolí. Obcují na místech téměř veřejných, někdy toto počínání má až prvky »adrenalinových sportů«. Sex ve skupinách může některé lidi specificky povzbuzovat. Již laboratorní potkani jsou kopulačně aktivnější, když mohou přihlížet kopulaci jiných párů. Takový sexuálně stimulující účinek může mít zejména pro muže nějaký erotický materiál obrázkové nebo audiovizuální povahy.

Vhodné potraviny – sexualitě prospívají především lahodné a lehce stravitelné potraviny. Může jít o sladkosti, pro jiné však může být takovou potravou třeba něco pikantního. Pověst jistého afrodisiaka má zejména kaviár, některá kořenová zelenina (celer, petržel, černý kořen) a také koření (fenykl, máta, pepř, kari apod.).

Jak prodloužit pohlavní styk – Pokud muž potřebuje prodloužit dobu trvání pohlavního styku, měl by se především zamyslet nad častostí sexu. Jsouli přestávky mezi pohlavními styky dlouhé, zkracuje se tím u zdravých mužů »orgastická latence«, tedy doba nutná k dosažení výronu semene. Z běžných a dostupných prostředků někdy dosti účinně prodlužuje trvání koitu menší dávka alkoholu. I dnes se ještě někteří muži snaží prodloužit styk tím, že »při tom« myslí na nějaké odtažité věci. Je to ovšem metoda hodně nespolehlivá. Účinnější může být nějaký »stiskací manévr«, tedy zabránění výronu semene tlakem na žalud penisu nebo silným tlakem na hráz muže.

Čeho se před sexem vyvarovat:

Pozor na tučné pokrmy – Vyhýbat se před sexem máme potravinám tučným, příliš kalorickým a hůře stravitelným. Milenci, kteří se před sexem nacpou svíčkovou nebo knedlíky s vepřovým a zelím, budou sotva spokojeni.

Obezita – Velkým nepřítelem sexu u obou pohlaví je obezita! Nadváha nejen fyzicky překáží, ale také vyvolává metabolické změny, které působí negativně (cukrovka, poruchy hormonálních funkcí).

Pozor na kofein! – Tento prvek v kávě i čaji může působit povzbudivě a odstraňovat únavu. Příliš vysoké dávky kofeinu (například více energetických nápojů, více silné kávy) mohou výrazně oslabit sexuální výkonnost. Zejména tím, že taková dávka brání rozšíření cév, které je nezbytné pro správnou funkci pohlavních orgánů mužů i žen.

Jaroslav Zvěřina

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.