Nekonečný rozchod: Také jste to zažili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nekonečný rozchod: Také jste to zažili?

Rozchody nebývají jednoduché.
Rozchody nebývají jednoduché.

Nemohli být spolu ani bez sebe, jejich vztah připomínal houpačku rozkomíhanou až do nebe. Rozcházeli se sedm let, ale nakonec to klaplo. Lze vstoupit vícekrát do stejné řeky?

Jejich vztah začal šťastně. On se zamiloval, ona po čase také. Zpočátku se jí sice nijak zvlášť nelíbil, ale byl výřečný, schopný a vytrvalý, a tak se nakonec váhy naklonily na jeho stranu. Martin a Iveta. První půlrok se milovali jako šílenci.

Problém byl, že každého uhnětl stvořitel z úplně jiného těsta. Nedá se říci, že jedno bylo o mnoho horší než druhé, ale vůbec se k sobě nehodila. Voda a oheň, sůl a cukr, vítr a země. Ta láska přerostla v něco divného, patologického. Nemohli být spolu ani bez sebe.

Měsíc před porodem jejich syna Martin Ivetě oznámil, že se chce rozvést. Ona proplakala celé dny, on nakonec z pocitu povinnosti zůstal. Když byl synovi rok, Iveta se s kočárem vypravila k obvodnímu soudu podat žádost o rozvod. Tentokrát to už nemohla vydržet ona. V podatelně na ni úřednice zírala jako na kaskadérku a nechápala, jak se někdo s tak malým dítětem může chtít rozvádět. Když Martinovi za pár dnů sdělila, co se chystá, prosil a přemlouval ji tak dlouho, až žádost stáhla zpět. Kvůli malému Kubíkovi, aby mu nebrala tátu.

Martin byl kvartální alkoholik. Týden pil, pak se léčil a svíjel se několik dní v opileckých depresích. Potom měsíc pracoval, staral se, nosil dost peněz, vymýšlel společné projekty. A zase nanovo. V době pitek byl Martin arogantní, sprostý, plný výčitek a urážek, nezáleželo mu na dítěti, natož na ženě. Iveta byla na všechno sama, Martin byl na všechno sám, skončilo to tak, že si oba žili své životy, společný měli jen byt. Jednou se s Ivetou po bouřlivé hádce rozešel Martin, příště byla iniciátorem rozchodu Iveta. Za pár týdnů se jednomu nebo druhému situace rozležela v hlavě a svého druha volal zpátky.

Nakonec, po jednom z dalších rozchodů, se dohodli, že se musí začít bránit každý i sám proti sobě. Martin podal žádost o rozvod, Iveta jednoznačně souhlasila, a když došlo na soudní jednání, byli rozvedeni během hodiny. Martin však zase selhal a začal Ivetu na kolenou prosit, aby to zkusili znovu.

Tentokrát ale u Ivety konečně zafungoval pud sebezáchovy. Když Martin denně telefonoval, chodil na návštěvy, nakupoval dárky a škemral o milost, nereagovala. Martin se začal čím dál častěji uchylovat k věrnému příteli alkoholu, v noci volat opilý a vinit ze svých stavů neoblomnou Ivetu. Proseděl celé noci na schodech před bytem, kde ho ráno Iveta nacházela opilého a spícího.

Aby je Iveta zachránila oba, rozhodla se byt prodat a odstěhovat se kamkoli, kam za ní Martin nebude mít přístup. Tím, že se Iveta odstěhovala a zabránila Martinovi, potažmo i sobě v dalších iracionálních pokusech o společné soužití, které oba drtilo neskutečnou vahou, zachránila oběma zdravý rozum.

A i když z počátku nevěřila tomu, že by se ještě byla schopná do někoho zamilovat, brzy zjistila, jak byly takové úvahy nesmyslné. Když si nyní, deset let po té, vzpomene na své manželství, není schopná uvěřit, že byla něco takového schopná dopustit. Ale cesta k moudrosti je přece někdy tak bolestná.

Zažili jste někdy tak komplikovaný rozchod? Dali jste se dohromady se svým bývalým? S jakým úspěchem? Udělala podle vás dvojice dobře?

(miš), zdroj: Žena-in.cz
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.