Přemýšlíte o zákroku na plastické chirurgii? 20 otázek a šokujících odpovědí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přemýšlíte o zákroku na plastické chirurgii? 20 otázek a šokujících odpovědí!

Britská modelka Katie Price má s plastikami bohaté zkušenosti. Jen prsa si nechala zvětšit třikrát. A pak zase jednou zmenšit...
Britská modelka Katie Price má s plastikami bohaté zkušenosti. Jen prsa si nechala zvětšit třikrát. A pak zase jednou zmenšit... (Aha! – Profimedia.cz)

Plastická estetická chirurgie už dávno není záležitostí horních a marnivých deseti tisíc. Jaké jsou trendy, kdo chodí »pod kudlu« nejčastěji a co je nejoblíbenějším zákrokem, zjistil v unikátní studii internetový portál plastickachirurgie.info. Co vadí plastickým chirurgům, jaké největší chyby pacienti dělají a jaká nebezpečí na ně číhají, deníku Aha! prozradil Mudr. Jiří Šolc z plzeňské kliniky Aestea a Karel Urban z pražské kliniky Esthé.

  1. Co je největší změnou v plastické estetické chirurgii?
    Nejsilnějším trendem současnosti je snižování věkové kategorie u klientů podstupujících plastické operace. Zájemci o zákrok ve věkové kategorii 18 až 30 let v období 2008/2009 tvoří nyní až 37 %, což je pro mnohé lékaře šokující.
  2. Proč podstupují plastické operace takto mladí lidé?
    Jde převážně o dívky, které si nejčastěji žádají zvětšení prsou. Důvodem je medializace plastických zákroků, vliv televizních pořadů a internetových reklam.
  3. Kolik let je nejčastějším klientům klinik plastické chirurgie?
    Přestože by se mohlo zdát, že ruce chirurgů nejčastěji využijí senioři, především tedy ženy nad 50 let, daleko nejsilnější věkovou skupinou je klientela od 30 do 49 let.
  4. Jaké plastické operace nejvíce podstupují ženy?
    První místo patří stále zvětšování prsou (85 %), druhá je operace víček (58 %) a třetí nejoblíbenější operací je pro ženy liposukce(49 %).
  5. Je pravda, že muži až na výjimky plastické operace nepodstupují?
    Vůbec ne. Řady mužů v čekárnách klinik se neustále rozšiřují. V období 2008/2009 je každý desátý klient muž.
  6. Jaké operace nejčastěji muži podstupují?
    Nejoblíbenějším plastickým zákrokem u pánů je operace víček, pak také překvapivě liposukce, otoplastika (operace uší) a gynekomastie (operace prsní žlázy u muže).
  7. Kolik klientů žádá po zákroku nápravu u jiného lékaře?
    Celkem 4 % klientů podstupuje reoperaci u jiného lékaře. Příčinou nejčastěji bývají nereálná očekávání, nezkušenost operatéra nebo nedostatečná pooperační péče.
  8. Jak dlouho trvá předoperační konzultace? Může jich být více?
    Obecně trvá zhruba hodinu při osobním setkání. Pokud je klient nejistý, může se i opakovat. Běžná je i elektronická komunikace před i po konzultaci. První otázka většinou zní: »Co vám vadí?« nebo »Jaký máte problém?«
  9. Kolik cizinců navštěvuje české plastické chirurgy?
    Kvůli finanční krizi je už každý čtvrtý klient na českých klinikách cizinec. Nejčastěji jsou to Němci, v jejich zemi jsou operace i čtyřikrát dražší, Britové a Poláci, kteří doma zaplatí za stejný zákrok dvojnásobek.
  10. Může mě chirurg odmítnout operovat? Z jakých důvodů?
    Nejčastěji jde o nereálná očekávání, tedy když například 120kilová dáma chce po operaci vypadat jako modelka. Dále pokud jde o zákrok, který vyžaduje konkrétní specializaci, nebo když žádnou fyzickou změnu klient nepotřebuje a má spíše psychický problém.
  11. Kolik potenciálních klientů ročně plastičtí chirurgové odmítají?
    Podíl odmítnutých se rok od roku zvyšuje. Lékaři v průměru odmítají operovat 18 % českých a 16 % zahraničních zájemců o operativní zákrok.
  12. Co plastického chirurga nejvíc naštve, když na konzultaci udělám?
    Rozhodně lékaře nepotěšíte, pokud přijdete s fotkou některé z celebrit a ukážete na ní, jak přesně chcete vypadat. Většinou totiž jde o zcela nerealizovatelné proměny.
  13. Co je nejčastějším nešvarem českých zákaznic?
    Když mladá štíhlá dívka, která váží okolo 50 kg, si chce nechat zvětšit prsa například na velikost 4. Působí na ni gravitace jako na každého. Postupně se mohou objevit jizvy a strie. Ňadra budou hezká 3 až 4 roky a pak musejí dámy podstoupit reoperaci.
  14. Jaké je největší nebezpečí, které nyní estetické plastické chirurgii hrozí?
    Nejvíce alarmující je to, že některé plastické zákroky dělají jiní lidé než atestovaní plastičtí chirurgové. Například liposukci provádí i stomatolog, ortoped a v nejhorším případě i kosmetička v salonu.
  15. Stává se, že mají klienti větší přehled o možnostech své úpravy než lékař?
    Podle 94 % dotázaných lékařů jsou pacienti mnohem lépe informováni než před několika lety. Jejich informovanost je ovšem velmi limitovaná jejich konkrétním přáním.
  16. Kolik zákroků průměrně provede atestovaný plastický chirurg za rok?
    Za rok 2008 provedl každý z dotazovaných plastických chirurgů zhruba 350 operací. Oproti roku 2007 je to o 50 zákroků méně. Podle poloviny lékařů se však finanční krize v plastické estetické chirurgii nijak neprojevila.
  17. Ženy po porodu vyhledávají pomoc plastického chirurga jen z estetických, nebo i ze zdravotních důvodů?
    Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou ženy jen nespokojené se změnou svého těla, ale mnohdy pro operaci hovoří i zdravotní důvody. Například u povolené břišní stěny a rozestupu svalů nebo v případě, že ženě po kojení zůstanou nepřiměřeně velká prsa.
  18. Jak dlouho po porodu by měla žena počkat, než se rozhodne pro nějaké úpravy?
    Záleží vždy na druhu zákroku. Naprosté minimum je půl roku, ale většinou spíše rok. Pokud žena plánuje znovu otěhotnět do 3 let, měla by počkat na dobu po dalším porodu. Pokud bude období mezi dětmi delší, mohou se úpravy provést i v tomto mezidobí.
  19. Čeká nás v estetické plastické chirurgii zdražování?
    Ne. Ani v souvislosti s vyšší cenou zákroků v zahraničí. Podle lékařů by ceny zákroků mohl výrazně ovlivnit přechod na euro.
  20. Co je budoucnost plastické estetické chirurgie?
    Zkracování rekonvalescence, kratší doba na lůžku, redukce počtu jizev, nové nástroje a technologie, využití techniky kmenových buněk a nahrazování tuhých materiálů (implantátů) přirozeným tukem.

Kliknutím zvětšete

Ani celebrity nejsou dokonalé! Proč se některé opravují, a jiné se svými vadami žijí?

Mezi slavnými je stále více lidí, kteří chirurgickým zákrokem vezmou zavděk. Nejčastěji na nás z televizních obrazovek a novin vykouknou umělá prsa, dokonalé postavy s odsátým tukem a »nestárnoucí« vyhlazené obličeje. Najdou se ovšem i tací, kteří ze svých handicapů udělají přednost a hrdě vystavují na odiv odstáté uši, dlouhé nosy nebo jizvy v obličeji.

Kliknutím zvětšete

Dá se po operaci prsou kojit? aneb Co byste měly vědět, než si necháte zvětšit prsa!

Je operace bezpečná? Nemohou mi implantáty vytéct do těla? Budu pak moci ještě kojit? To jsou otázky, které se honí hlavou každé ženě, která se rozhodne podstoupit plastickou operaci prsou. Přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších otázek ohledně prsních implantátů.

Je možné vyšetřovat prsa kvůli rakovině, když mám implantáty?
Ano, mamografii a sonografii lze provést, i když byl pod prsní sval vložen implantát. U velmi malých prsou by případné zvětšení vyšetřování dokonce usnadnilo. Každopádně se pacientkám doporučuje před zkrášlovací operací vyšetření na mamografu absolvovat.

Dá se po operaci prsou kojit?
Ano. Problém může nastat jen v momentě, kdy byly implantáty do těla vpraveny bradavkou. To by totiž mohlo poškodit mléčné žlázy.

Jaké komplikace mohou nastat?
Po každém chirurgickém zákroku může nastat krvácení a výjimkou nejsou ani problémy při hojení ran. Kromě toho může dojít k nechtěnému pohybu implantátu po těle. Zesílené zapouzdření nastává u 15 až 20 procent zásahů. V takových případech se prs musí znovu vytvarovat a nelze vyloučit nutnost druhého zákroku.

Která forma implantátů je nejlepší?
To záleží na konkrétní pacientce. Drsnější povrch implantátu se lépe spojí s okolní tkání. Sníží se tak riziko pohybu nebo otáčení polštářku. Chirurgové se obvykle rozhodují mezi oblými a kapkovitými implantáty.

Jsou silikonové implantáty nebezpečné?
Četné studie prokázaly, že neexistuje souvislost mezi silikonovými polštářky a rakovinou nebo poruchami imunitního systému. Zvýšený obsah silikonu nebyl zjištěn ani ve tkáních a mateřském mléce žen s operovaným poprsím.

Existuje riziko, že implantáty vytečou?
Kvalitní implantáty jsou plněny tuhým, rozdělitelným gelem. I kdyby došlo k protržení, nevylije se obsah nekontrolovaně do okolní tkáně. Navíc je jištěn tělu vlastní kapslí. K protržení však může dojít jen při extrémním fyzickém zatížení – například při autonehodě. Méně kvalitní implantáty mohou samozřejmě vytéci a uškodit tělu.

Jak dlouho implantáty vydrží?
Dříve výrobci doporučovali vyměnit implantáty po 10 až 15 letech. Dnes mohou vydržet v ideálním případě až do konce života. Někteří výrobci dokonce poskytují na své produkty celoživotní záruku.

Kam je nejlepší je umístit?
Implantáty mohou být umístěny buď nad prsní sval, nebo pod něj. Poloha pod svalem má výhodu, že si lépe »sednou« a nemohou nikam vyklouznout. Navíc vypadají přirozeněji, případné pozdější kojení je méně problematické a snižuje se riziko zvýšeného zapouzdřování.

Která varianta je nejšetrnější?
Nejběžnější metody jsou řez do záhybu pod prsem a endoskopický přístup podpažím. Kromě toho mohou být také implantáty vpraveny do těla dvorcem kolem bradavky. Při této variantě ale hrozí poškození mléčných žláz, což může později způsobit potíže při kojení. Navíc může rozměr bradavky omezit velikost implantátu.

Může implantátům uškodit slunce nebo solárium?
Ne. Ale je lepší po operaci přibližně rok počkat, než svá nová prsa slunci vystavíte. Nezapomínejte náležitě pečovat o jizvy! Těm slunce uškodit může.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.