Bolest při sexu? Možná trpíte vulvodynií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bolest při sexu? Možná trpíte vulvodynií!

„Vulvo, vulvo - co?“ ptáte se možná udiveně. S vulvodynií se v průběhu života setká až dvacet procent žen. Nejen, že silně ovlivňuje ženskou sexualitu, ale může stát i za rozpadem vztahu.

Petře je 38 let a žádný vztah jí dlouho nevydržel. Se svými partnery totiž odmítala spát, dokonce i intimní dotyky jí dělaly problémy. O tom, že při sexu trpí nesnesitelnou bolestí odmítala mluvit i před doktory. K ráznému kroku ji donutila až kamarádka a řešení bylo překvapivě snadné - nakonec pomohl psycholog -, přestože název choroby nezní zrovna přívětivě - vulvodynie.

Nejčastěji jde o nevysvětlitelnou bolest, svědění a pálení v oblasti zevního ženského genitálu. Některé ženy popisují bolest při dotyku partnera nebo tamponu, jiné při pouhém nošení kalhot. Každopádně je neléčená vulvodynie zabijákem vztahu - většinou je totiž znemožněn jakýkoli intimní styk.

Na příčinách bolesti se lékaři zatím nedokážou shodnout. Může prý jít o alergickou reakci, u některých pacientek se bolest objevila po porodu. Spouštěčem může být i infekce.

Léčba? Někdy pomůže psycholog a uklidňující prostředky, používají se antibiotika, hormony, homeopatika, bylinné koupele a nebo také znecitlivující krémy. Běžná je také povrchová aplikace laseru. Tyto postupy jsou však krátkodobého charakteru a po čase se většinou nepříjemné pocity vrací.

V poslední době se také využívá aplikace botulotoxinu do oblasti zevního genitálu. Ten dokáže potíže zcela odstranit, protože ovlivňuje nervová zakončení, jejichž přehnaným drážděním tato bolest vzniká.

Setkali jste se někdy s uvedeným problémem? Podařilo se jej vyřešit?

(šim)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.