Psycholožka: Orgasmus zničí viry, bakterie, ale i lásku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Psycholožka: Orgasmus zničí viry, bakterie, ale i lásku!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Láska = milování = orgasmus? Sexuologové tvrdí, že ani náhodou. „Pohlavní vyvrcholení neukazuje na sílu lásky,“ upozorňuje psycholožka Katarína Filasová.

Láska = milování = orgasmus? Sexuologové tvrdí, že ani náhodou. „Pohlavní vyvrcholení neukazuje na sílu lásky,“ upozorňuje psycholožka Katarína Filasová.

Orgasmus prožívají muži a ženy odlišně, nelze podle něj hodnotit spokojenost partnera či partnerky při sexu. „Nedávno u mě při konzultaci plakala mladá žena, jak má partnerovi vysvětlit, že se jí milování s ním líbí, že je spokojená. Jen prostě nemá ten »typický orgasmus«, který její partner očekává,“ říká psycholožka Katarína Filasová z projektu www.sexualne.cz.

Chlap měl představu, jak má sex »správně« vypadat, a když tomu tak nebylo, v jeho očích to znamenalo, že je něco špatně, že ho partnerka nemiluje. „A špatně to opravdu bylo, žena byla ve stresu, protože cítila, že on má očekávání. Byla v napětí, nedokázala se uvolnit a milování si už nedokázala vychutnat. I muž byl v napětí, protože byl soustředěn na to, jestli jeho partnerka »už konečně bude ten orgasmus mít«,“ popisuje Filasová. Pokud si o svých představách párneři nepovídají, přestane být milování zdrojem příjemných prožitků, ale stává se zdrojem stresu a napětí. „Začnou se mu vyhýbat a je otázkou času, kdy přijdou hádky, milenky či milenci a rozchod,“ upozorňuje psycholožka.

Milování »s« i »bez«
  • Sex s orgasmem i bez něj je normální. Jsou např. multiorgastické ženy, které mohou zažít orgasmů několik, nebo naopak anorgastické ženy, které nemusí mít orgasmus žádný.
  • „Naše výzkumy uvádějí, že 8 % žen při partnerském sexu nikdy orgasmus neprožilo a 74 % žen jej zažívá v polovině styků. 22 % žen je tzv. multiorgastických,“ uvádí profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu.
  • Orgasmus lze nacvičit, pokud jej žena nedosahuje, doporučují sexuologové autoerotiku – masturbaci. Prozkoumáváním vlastního těla žena zjistí, co jí dělá dobře, a co je jí naopak nepříjemné.
  • Muži, kteří nemají poruchy erekce, obvykle potíže s dosažením orgasmu nemají. „38 % z nich má však problém s předčasným výronem semene a 10 % mužů má chybějící ejakulaci,“ dodává profesor Weiss.
Milování léčí
  • Chci se milovat! Pozor. Nátlak k dobrému sexu nepatří. Sex sobě ani partnerovi nepřikazujte ani nezakazujte. Jen soulad páru zajistí krásné milování.
  • Zdravý sex – nejméně jedenkrát týdně! Není pravda. Pravidelnost vyznávají spíše muži, u žen bývá sexuální touha dílem momentálního rozpoložení.
  • Milování léčí! Ano. Zejména při orgasmu probíhají v těle chemické změny, které pomáhají organismu ničit viry a bakterie. Platí i pro počínající chřipky a nachlazení.

19.8.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.