Matka nesnesla pohled na nemocné miminko: Skočila a nepřežila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Matka nesnesla pohled na nemocné miminko: Skočila a nepřežila

Matka byla obětí laktační psychózy
Matka byla obětí laktační psychózy (Foto: scom)

Lékařka nerozpoznala u novopečené maminky J. K. (†20) nástup laktační psychózy a poslala ji domů. Žena záhy skočila z balkonu. Doktorka vyvázla bez trestu.

J. K. porodila v červenci 1976 zdravou tříkilovou holčičku. Krátce po propuštění z porodnice se však musela i s dcerou vrátit. Miminko totiž stále trápila novorozenecká žloutenka, málo pilo a hublo. V nemocnici začali dívenku dokrmovat Feminarem a situace se zlepšovala.


V srpnu J. K. i s dcerou lékařka propustila do domácího ošetřování. Dítě bylo v relativně dobrém stavu, matky mluvící stále o tom, že by se ráda šla projít někam k železniční trati, si nikdo nevšímal. O tři dny později se J. K. jela podívat na nový panelákový byt, který byl rodině přidělen. V nestřeženém okamžiku odešla na balkon a skočila z desátého patra. Dopadla na betonový obrubník a byla na místě mrtvá.
Lékařka, která J. K. propouštěla, tvrdila, že »matka byla při ošetřování dítěte bezradná, ale známky psychózy nevykazovala«. Při vyšetřování se vina doktorky neprokázala. Lékařka se hájila tím, že není psychiatr a nemá pro rozpoznávání psychózy potřebnou kvalifikaci. Novorozená holčička skončila v péči svých prarodičů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.