Postřeleného kamaráda upálil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Postřeleného kamaráda upálil

Postřelený kamarád ještě žil, zadusil ho kouř.
Postřelený kamarád ještě žil, zadusil ho kouř. (scom)

Šedesátá léta minulého století patřila v Československu k zlatému věku trampingu. Mladí lidé z města o víkendech prchali do přírody a ne vždy zůstalo jen u zapalování táborových ohňů. V červenci 1969 shořela trampská chata v lese na Bruntálsku. Uvnitř bylo nalezeno zuhelnatělé tělo postřeleného muže.

Spolu s chatou shořel i notný kus lesa. Mrtvý nebyl místní, lidé z nedaleké vesnice ho však znali od vidění. Jezdil do chaty s jinými trampy, pravděpodobně z Ostravy. Jeho jméno neznali, věděli však, že se mu říkalo Prcek. Po několika dnech pátrání se podařilo zjistit, že jde o učně Karla B. Společně s ním měl být v chatě i tramp s přezdívkou Minnesota, ve skutečnosti Jaroslav M. z Ostravy.

Ten detektivy zvláště zajímal, protože jeho kamarádi přiznali, že se jim Jaroslav M. chlubil funkčním vojenským samopalem. Jaroslav M. nejprve zapíral, ale potom se přiznal a popsal, co se v osudný den stalo. Do chaty přivezl samopal, který před časem ukradl ze služebny VB.

Když si s ním pohrával, postřelil nešťastnou náhodou svého kamaráda. Zpanikařil, domníval se, že je Prcek mrtvý, a tak chatu podpálil, aby zakryl stopy. Pitva ale prokázala, že Karel B. ještě žil a udusil se kouřem. Jaroslav M. byl za vraždu odsouzen ke dvanácti letům vězení.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.