Jedna cigareta zabila tři kluky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jedna cigareta zabila tři kluky

Chovanci si rádi zapálili, to se jim stalo osudným.
Chovanci si rádi zapálili, to se jim stalo osudným. (Profimedia.cz)

Nepříjemné ráno zažili v říjnu 1969 družstevníci z Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku. Stoh slámy, která měla sloužit jako podestýlka pro krávy, shořel do posledního stébla. Další šok zažili, když likvidovali popel. Našli tři ohořelá lidská těla a loveckou pušku.

Žár byl tak silný, že na místě nebylo možné zjistit ani pohlaví mrtvých, natož příčinu smrti. V obci ani okolí se nikdo nepohřešoval.
Přihlásila se však svědkyně, která viděla tři neznámé mladíky, jak se okolo stohu motají. Ze zbytků oblečení, které se doslova připekly k tělům, znalci
odhalili, že mrtví byli oblečeni v pracovních teplácích známých jako »modráky«. Podobně oblékaní chodili chovanci nedalekého dětského domova.

Podle vychovatelů bylo v tu chvíli na útěku pět mladíků. Díky metodě superprojekce, která porovnává lebku s fotografií, se podařilo
zjistit, že ve stohu zemřeli Karel L. (†16), Karel Z. (†15) a Luděk T. (†16). Co se ale stalo? Zastřelil chlapce někdo? Pitva prokázala, že nikoliv. Všichni se udusili kouřem. Dvě těla ležela na zádech ve středu stohu. Třetí mrtvý byl nalezen v poloze na kolenou. Právě on si nejspíš odskočil ráno zakouřit a nešťastně odhodil nedopalek do slámy.

Z ohnivé pasti se pokusil uniknout, ale nepodařilo se mu to. Jeho kamarádi uhořeli ve spánku. Záhada nalezené pušky se vysvětlila, když chatař
z nedaleké osady ohlásil vloupání. Právě z jeho chaty chovanci
dětského domova zbraň ukradli. Ať s ní plánovali udělat cokoliv, už to nestihli. Za kuřáckou závislost jednoho z nich zaplatili všichni životem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.