Zločin inspiroval i Četnické humoresky: Lékař zabil ženu kvůli pojistce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zločin inspiroval i Četnické humoresky: Lékař zabil ženu kvůli pojistce!

Případu se chopili i vyšetřovatelé z Četnických humoresek!
Případu se chopili i vyšetřovatelé z Četnických humoresek! (pro Aha! – Petr Podroužek, archiv České televize)

Finanční potíže dohnaly lékaře Josefa M. z Černošína nedaleko Mariánských Lázní k vraždě manželky Anny (†29). Případ, který vzrušil obyvatele prvorepublikového Československa, se později dokonce stal inspirací pro jeden díl populárního seriálu Četnické humoresky.

Doktor Josef M. patřil mezi lepší společnost, jak se tehdy říkalo. Za manželku si vzal dceru bohatého továrníka Annu, která do vztahu přinesla i slušné věno. Postupem času však začaly Josefovi M. peníze docházet a ani jeho lékařská praxe nevynášela jako dříve. V lednu 1931 jeli manželé společně do Mariánských Lázní, kde si chtěla paní Anna nechat v módním salonu ušít šaty.

Cestou zpět však její život ukončily dva výstřely. Josef M. tvrdil, že jim do cesty vstoupil muž a volal, že mají na voze defekt. Lékař zastavil, aby se podíval. V tu chvíli ho útočník udeřil do hlavy a vystřelil po něm. Pak už zraněný Josef M. slyšel prý jen dvě střely, které zasáhly do hlavy jeho ženu.

Četníci, kteří případ vyšetřovali, měli situaci ztíženou tím, že manželé patřili k německé menšině. Přesto předvedli profesionální práci. Brzy odhalili, že historka o tajemném lupiči je vymyšlená. Z nedaleké říčky vylovili revolver patřící Josefovi M. Balistická analýza prokázala, že právě z něj vyšly rány, které usmrtily Annu M. Mrtvá měla navíc uzavřenou vysokou pojistku, kterou nedlouho před smrtí manžel ještě navýšil. Josef M. byl za vraždu odsouzen na doživotí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.