Udusil dívku baretem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Udusil dívku baretem!

Soudní pitva prokázala, že Julie D. byla zavražděna.
Soudní pitva prokázala, že Julie D. byla zavražděna. (Profimedia.cz)

Sklářská dělnice Julie D. (†23) neměla v Dolním Rychnově na Sokolovsku právě nejlepší pověst. Kolegové ji považovali za lacinou holku se zálibou v alkoholu, takže je ani nepřekvapilo, když se po fabrice v březnu 1957 rozneslo, že Julii našli v lese mrtvou.

Tělo mladé ženy leželo ve škarpě. Nešťastnice byla polonahá, potřísněná zvratky a výkaly. Příslušníci VB se do značné míry nechali ovlivnit pomluvami sousedů a kolegů a uzavřeli celou záležitost jako nehodu. Podle jejich verze se chtělo Julii na velkou, když se vracela z taneční zábavy. Stáhla si kalhotky a přičapla si a v této nedůstojné pozici se udusila vlastními zvratky po otravě alkoholem.

Mezi věcmi na místě činu se našel i baret a v něm stopy nosního hlenu, lidově řečeno smrkance. To se později ukázalo jako podstatný důkaz. Julii D. totiž z taneční zábavy doprovázel horník Dobromil L., o němž svědci vypověděli, že s oblibou nosil baret. Při pitvě vyšlo najevo, že Julie se skutečně udusila vlastními zvratky. Podle rozboru tkání však měla žena 1,6 promile alkoholu, což k otravě alkoholem rozhodně nestačí.

Soudnímu lékaři se navíc nezdály modřiny na pažích mrtvé, které rozhodně nemohly vzniknout při pádu. Detektivové uhodili na Dobromila L. Horník se nakonec přiznal. Julii doprovázel s úmyslem trochu si s ní užít, znal její pověst a myslel si, že mu bude po vůli dobrovolně. Dívka se však jeho návrhům bránila, proto ji strhl do příkopu a na obličej jí přitiskl baret, aby nemohla křičet. Teprve, když se uspokojil, všiml si, že se žena nehýbá, dostal strach a utekl. Za znásilnění se smrtelným následkem byl Dobromil L. odsouzen k šestnácti letům vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.