Případ Anežky Hrůzové (†19): Obvinili Židy, že z její krve pekli pečivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Případ Anežky Hrůzové (†19): Obvinili Židy, že z její krve pekli pečivo!

Fotografie
Fotografie (internal)

Případ Anežky Hrůzové (†19) patří k nejznámějším vraždám, které byly na našem území spáchány. Dívka z Malé Věžničky u Polné na Jihlavsku zmizela 29. března 1899 v lese za vesnicí, když se vracela od švadleny, u níž byla v učení. Z její vraždy byl obviněn židovský žebrák Leopold Hilsner a v kraji propukly antisemitské bouře. Málokdo však ví, že v Polné záhadně zemřelo děvčat víc…

Anežka Hrůzová se v den své smrti pohádala s matkou a bratrem, proto její zmizení nahlásili až za tři dny. Domnívali se, že se nevrací domů schválně. Tělo nešťastné dívky leželo nedaleko lesní cesty. Anežka byla nahá, okolo krku měla omotanou svou košili a hrdlo podříznuté. Nikde v okolí těla nebylo dost krve, které by odpovídalo přeťatým tepnám.

Tato skutečnost nejspíš dala vzniknout teorii, že dívku zavraždili židé, aby získali krev křesťanské panny k zadělávání pečiva zvaného macesy. Odsouzen byl židovský žebrák Leopold Hilsner. A to nejen za vraždu Anežky, ale i za smrt Marie Klímové, která byla zavražděna v lesích u Polné o rok dříve.

Leopold Hilsner byl odsouzen k trestu smrti, posléze změněném na doživotí. Po devatenácti letech mu dal císař Karel I. milost. Hilsner se do Polné nikdy nevrátil, dožil ve Vídni. Naopak skutečný pachatel nejspíš v Polné zůstal.

V roce 1922 totiž zemřela násilnou smrtí další dívka – Marie Pytlíková. Ani jejího vraha spravedlnost nikdy nedostihla. Šlo o stejného sadistu, nebo jen o náhodu? Pravdu už se dneska nedozvíme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.