Bravo, četníci z Poličky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Bravo, četníci z Poličky!

Lupičům se podařilo pokladnu otevřít.
Lupičům se podařilo pokladnu otevřít. (Ilustrační foto ara)

Vedení i členové hospodářského družstva v Poličce na Svitavsku se 17. listopadu 1921 po ránu málem zhroutili. Ukázalo se totiž, že v noci se do skladiště, které uvedenému družstvu patřilo, vloupali opovážliví chmatáci a zmizeli i s kořistí zdánlivě beze stopy.

Jejich cílem byla družstevní pokladna. Ač byla železná kasa charakterizována jako nedobytná, pobertové se do ní přece jen dostali. Pokladnu vypáčili, vnikli do ní a pak zmizeli i s mimořádným úlovkem – uloupili 109 934 tehdejších korun. Pro hospodářské družstvo to byla těžká rána. Pro představu čtenářů o hodnotě měny v roce 1921: vstupenka do biografu stála 10 Kč, za kilo zadního hovězího masa se platilo 16 Kč, pánské boty byly k dostání za 216 Kč.

Ale v Poličce působili schopní četníci, kteří se pustili do pátrání po uprchlých dlouhoprsťácích – a počátkem prosince vyšetřování korunovali úspěchem. Zjistili totiž, že vloupačku do skladiště uskutečnili Adolf H., Otakar Š., Jan S. a Josef T., všichni z šestačtyřicet kilometrů vzdálených Boskovic. První tři jmenované zloděje dopadli sami, Josefa T. pak lapili kolegové z Jevíčka. Z lupu se čtvero zatčených kasařů těšilo pouhé dva týdny. Všichni byli dodáni k soudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.