Holčička uhořela kvůli spadlému drátu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Holčička uhořela kvůli spadlému drátu

Elektrické vedení nebylo zabezpečené.
Elektrické vedení nebylo zabezpečené.  (Ilustrační foto ara)

Jediný dotyk drátu pod elektrickým proudem se stal osudným malému, nejmenovanému děvčátku, které doslova shořelo o Štědrém večeru roku 1922 v Nových Verneřicích na Teplicku. Hrůzné svědectví podal deník Československá republika o šest dní později.

List psal: „Děvčátko shořelo při dotyku s elektrickým proudem. V neděli dne 24. t. m. k večerní 6. hodině ubírala se v Nových Verneřicích u Hrobu jedna malá dívenka se svým bratříčkem od vánoční nadílky z evangelické modlitebny domů. Dítky nesly si dárky. U Welsovy sklárny se krátce před tím přetrhl drát Siemensova elektrického osvětlení.

Nešťastné děvčátko narazilo na konec přetrženého drátu a v mžiku malá dívčinka vzplanula jako pochodeň. Než lidé přichvátali, dokonal elektrický výboj strašnou zhoubu. V málo minutách bylo nešťastné dítko zuhelnatělou mrtvolou.“ Deník hned také ukázal na původce tragédie: „Vinu na případu má elektrárna, která dráty nezajistila ochrannými sítěmi aspoň v obvodu obce.“ Nové Verneřice, kde k vánočnímu neštěstí došlo, byly průmyslovou obcí s několika továrnami. Dnes je to součást města Hrob.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.