Šizuňk z Egypta zatčen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Šizuňk z Egypta zatčen

Čech páchal lumpárny v Alexandrii.
Čech páchal lumpárny v Alexandrii. (Ilustrační foto ara)

Symbolický vánoční dárek si nadělili inspektoři pražské policie nedlouho před Štědrým dnem roku 1922. Podařilo se jim totiž zatknout devět měsíců hledaného podvodníka, který se dopustil závažné trestné činnosti až v dalekém Egyptě.

Jak napsal 22. prosince zmíněného roku deník Československá republika, šlo o Rudolfa Ch. (31), příslušného do Zalmanova, tenkrát okres Žlutice. Tento vykuk odcestoval z tehdejšího Československa do Egypta a v březnu 1922 tam v Alexandrii, druhém největším egyptském a přístavním městě na břehu Středozemního moře, napáchal vícero podvodných skutků. Pak beze stopy zmizel zpátky do vlasti. Na žádost československého konzulátu v Egyptě byl vypátrán a v Praze zatčen.

Policie ho předala do vazby zemského trestního soudu. Tehdejší domovská obec podvodníka je dnes malá vesnice Žalmanov (dříve Zalmanov, německy Sollmus), část obce Stružná v okrese Karlovy Vary. Na sever od Žalmanova se nacházela ves Činov. Dnes je na jejím místě stejnojmenná skládka komunálního odpadu pro Karlovy Vary a přilehlé okolí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.