Nádeníci ztloukli drážního hlídače | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nádeníci ztloukli drážního hlídače

Nádeníci běhali po kolejích.
Nádeníci běhali po kolejích. (Ilustrační foto ara)

Na lavici obžalovaných před c. k. krajským soudem v Olomouci usedli po Vánocích 1910 nádeníci Jan K., František Sch. a Adolf N. Byli souzeni pro napadení železničního hlídače Rafaela B. O procesu referovaly Lidové noviny 29. prosince téhož roku.

Podle obžaloby se trojice 2. října 1910 procházela po kolejích před příjezdem osobního vlaku. Když jim to Rafael B., vykonávající službu, zakázal, ztloukli ho holemi. Hlídač se jim vytrhl, ovšem Jan a Adolf na něj a také na jeho ženu házeli kamení. Rafael B. utrpěl několik ran na hlavě a rukou. Když se na místo dostavil další hlídač, Jan K. jej napadl vražením do prsou a úderem holí do ramene. O týden později Jan K. svého příbuzného Františka Sch. navštívil.

Leč pohádali se a hostitel příchozího vyhodil z bytu. Ten odpoledne začal házet do oken dřevěná polena, skleněné střepy padaly do napečených buchet v míse na stole. František Sch. byl zraněn na tváři, přesto Jan K. pokračoval ve výtržnosti – metal do oken květináče a kámen. U krajského soudu pak dostal trest 13 měsíců basy. Adolf N. vyfasoval půl roku. Za lumpárnu na dráze byl ztrestán dvěma měsíci za mřížemi i František Sch. Soud trio poslal do těžkého žaláře.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.