Úspěch policejního psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Úspěch policejního psa

Služební psi jsou kriminalistům významnou pomocí.
Služební psi jsou kriminalistům významnou pomocí. (Ilustrační foto ara)

Služební kynologie, tedy používání psů při odhalování trestné činnosti, má u nás dávnou tradici počínající už v časech Rakousko-Uherska. Pod titulkem Úspěch policejního psa popisovaly Lidové noviny 14. ledna 1911 zdařilý zásah fenky zvané Vlčka.

„V mlékárně dvora v Rakovicích na Písecku udála se krádež vloupáním a odcizeno něco peněz. Četnický strážmistr Bašus z Čimelic, zvěděv o krádeži, telegrafoval hned do Písku pro policejního psa rytmistra Bohdana Rottera. Pes »Vlčka« nalezl záhy v mlékárně stopu a vedl četnického strážmistra Ružka s úplnou jistotou do stáje a příbytku pachatelova tak, že tento, vida, že jest prozrazen, ke krádeži se přiznal.“

Časopis Svět zvířat přinesl v roce 1909 snímek tří četníků v uniformách se dvěma psy na vodítku, který doprovodil popiskem ve znění: „Četnický nadporučík pan Theodor Rotter na Kladně zřídil první stanici pro výcvik psů ke službě bezpečnostní.“ O rytmistrovi Theodoru Rotterovi, který se v c. k. rakousko- -uherském četnictvu zabýval přípravou a výcvikem služebních psů, psal také spisovatel Jaroslav Hašek ve svých Osudech dobrého vojáka Švejka. Zda byl mezi jmenovanými četníky, kladenským Theodorem a píseckým Bohdanem Rotterem, příbuzenský vztah, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.