Dvojspřeží vyděsil hlomoz vlaku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dvojspřeží vyděsil hlomoz vlaku

Vlak byl na počátku století technickou atrakcí.
Vlak byl na počátku století technickou atrakcí. (Ilustrační foto ara)

Mlynář Šimandl z obce Bukovec na Plzeňsku utrpěl v neděli 20. června 1909 poměrně vážná zranění. Vypadl za jízdy z povozu při návratu domů z nedaleké Plzně. Jeho dvojspřeží se totiž splašilo, když koníky vyděsil přijíždějící vlak.

Své čtenáře o tom informoval regionální týdeník Český západ vycházející v Plzni, a to o čtyři dny později. Jak popsal, dvojice ořů táhnoucí mlynářův povoz vjela právě pod železniční podjezd, když nahoře zarachotila jedoucí lokomotiva a pak i vagony. Zvířata takový hlomoz nikdy neslyšela a zachvátila je panika. Rozběhla se natolik prudce, že se bukovecký »pan otec« na voze neudržel a sletěl dolů.

„První pomoc poskytl mu pan Dr. Bartoš, obvodní lékař z Dýšiny,“ poznamenal Český západ. Paní Štěstěna nakonec stála při bukoveckém mlynáři. Úraz přežil. Bukovec byl samostatnou obcí až do roku 1942, kdy byl připojen k Plzni. Nyní je součástí městského obvodu Plzeň 4 a patří, díky své poloze v údolí řeky Berounky, k nejkrásnějším městským částem západočeské metropole.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.