Basa pro falešného muže zákona | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Basa pro falešného muže zákona

Muž předstíral, že je příslušník Veřejné bezpečnosti.
Muž předstíral, že je příslušník Veřejné bezpečnosti. (Ilustrační foto ara)

Před Krajským soudem v Brně usedl koncem července 1967 vykutálený filuta J. H. (39) bytem v Jihlavě. A to s nadějí, že by brněnský odvolací soud mohl snížit jeho trest, vynesený Okresním soudem v Jihlavě. Ten zlotřilému chlapíkovi napařil pět a půl roku basy.

Strávit tento čas měl v nápravněvýchovném ústavu s nejpřísnějším režimem, jak se za časů socialismu oficiálně říkalo kriminálům. Moc nadějí na změnu rozsudku ovšem J. H. neměl. Obžaloba ho totiž vinila z trestného činu, který se za minulého režimu posuzoval velmi přísně. Šibal se totiž vydával za příslušníka Veřejné bezpečnosti a čas od času někomu napařil pokutu, i když k ničemu takovému samozřejmě neměl oprávnění. Ale nejen to!

Jinde zase J. H. porůznu předstíral, že pracuje jako kontrolor energetických závodů. To vybíral od občanů peníze za kontrolu elektroměřičů. Opět neoprávněně. A do třetice, J. H. vykradl celkem devět bytů, a navíc ještě spáchal dva prokázané trestné činy podvodu. Uvedl to 1. srpna zmíněného roku denní tisk. Jak se dalo čekat, H. s odvoláním neuspěl, verdikt prvoinstančního soudu platil, a tak si eskorta podvodníka a zloděje v jedné osobě odvezla ze soudní síně rovnou do basy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.