Komický výstup - strážník a opilec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Komický výstup - strážník a opilec

Opilec František byl v Brně známou figurkou.
Opilec František byl v Brně známou figurkou. (Ilustrační foto ara)

František H. býval v Brně před více než sto lety známou figurkou. Tento vyhlášený opilec se potloukal po moravské metropoli a často budil pohoršení či opovržení. Občas se ale publiku postaral i o povyražení. Tak tomu bylo také koncem prvního měsíce roku 1911.

Dne 30. ledna zmíněného roku o komickém výstupu Františka H. psaly Lidové noviny. Citujeme doslovně: „V neděli dopoledne se obecenstvo na Nádražním náměstí dobře pobavilo. Bez zaměstnání po Brně se potulující František H. dostává od hoteliéra B. slivky z čtvrtnic. Vypůjčil si od fiakristy putnu, z níž napájí se koně, a pivo si nalil do ní. Potom odešel na Nádražní náměstí i s putnou a sám se nejprve důkladně posilnil. Potom každému kolemjdoucímu nabízel, zda se nechce občerstviti. Konečně přišel k němu strážník, ale H. se nezalekl, hned mu také nabídl pivo, aby se i on občerstvil.“

Přihlížející publikum se zájmem čekalo, jak s touto nabídkou uniformovaný muž zákona naloží. Leč – nenapil se. Opět Lidové noviny: „Ale strážník s takovým návrhem nesouhlasil a odvedl Františka H. na strážnici, aby se tam prospal.“ Na vysvětlenou – zmíněná čtvrtnice je soudek piva o objemu čtvrt hektolitru. Stejně tak se mu říká štěně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.