Vězni tři dny na útěku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vězni tři dny na útěku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Pouhé tři dny trval v červnu 1966 dramatický útěk dvojice vězňů J. K. (40) a J. E. (23) z kriminálu, než byli vypátráni a dopadeni kriminální službou bývalé Veřejné bezpečnosti.

Eskapáda se jim nevyplatila, čekal je za ni celkem podle očekávání další soud. Oba odsouzení se dohodli na společném útěku z věznice a ten se jim 13. června 1966 skutečně zdařil. Jaká při tom byla míra zavinění ze strany strážných či dozorců, není známo. Jisté naopak je, že starší J. K. seděl v base za tehdy velmi často trestaný skutek zvaný rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Soud se s ním nepáral, napařil mu čtyři zamřížované roky a šest měsíců k tomu. Mladší J. E. se poflakoval, nikde nepracoval, a ještě k tomu neplatil výživné na své dítě. Toho soud poslal do kriminálu na osmnáct měsíců. Už po třech dnech na svobodě – 16. června uvedeného roku – měli oba na rukou ocelová pouta a putovali zpátky do »krimu«. Jak potom 12. října referoval denní tisk, oba usedli na lavici obžalovaných u Okresního soudu Brno-město. Ten jejich útěk kvalifikoval jakožto maření výkonu úředního rozhodnutí. J. K. proto přidal k dosavadnímu trestu ještě dvanáct měsíců, J. E. o tři méně. Jak se dalo čekat – nepodmíněně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.