Smrt dítěte porota nepotrestala | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt dítěte porota nepotrestala

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

C. a k. porotní soud v Plzni osvobodil 21. září 1910 jistou Annu B. z Radechova u Plánice na Klatovsku. Nešťastnice byla obžalována ze zavinění smrti svého půlročního dítěte.

Její život byl plný bídy a ústrků. O Annině osudu referoval týdeník Český západ o osm dnů později. Text přinášíme v doslovném znění: „Plzeňskou porotou osvobozena byla Anna B., která byvše opuštěna od svého muže – čtrnáct dní po svatbě – ocitla se v hrozné bídě. Ve svém těhotenství žádala o přijetí do pražské porodnice, byla ale odmrštěna, poněvadž dle »šalamounských pravidel« může býti do ošetřování přijata jen žena svobodná. Žena vdaná může býti tedy v nejvyšší nouzi, aniž by se jí dostalo dobrodiní, na jaké činí si nároky často nejhorší poběhlice, a které draho musí platiti celá země. Ve své bídě zavinila Anna B. – buďsi úmyslně, buď bez úmyslu – náhlou smrt dítěte, kterému dala život na počátku března tohoto roku.“ Tolik Český západ. Porota tedy připustila možnou vinu odvržené ubožačky, ale zřejmě u ní převážily pocity soucitu a pochopení pro osudem těžce zkoušenou těhotnou ženu, od níž její vlastní muž dva týdny po veselce utekl za jinou a o osud děcka, které zplodil, se naprosto nezajímal.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.