Mord domkářky objasněn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mord domkářky objasněn

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Zemské velitelství četnictva v Čechách dne 7. ledna 1921 oznámilo, že díky úspěšné práci četníků byli zjištěni pachatelé loupežné vraždy domkářky Marie Thönerové, k níž došlo počátkem roku v Dolní Chřibské na Děčínsku.

Zločin spáchali svobodný dělník Josef Hesse (58) z Kaiserwalde (dnes Císařský) u Šluknova a Josef Hainisch (48) z Rennersdorfu (Rynartice) u Děčína. Podle úředního sdělení četníci vrahy zatkli a dopravili do vazby okresního soudu ve Warnsdorfu (dnes Varnsdorf). Oba důvodně podezřelí se často s budoucí obětí stýkali. Zvláště Josef Hesse s ní do konce října 1920 žil ve společné domácnosti. Od té doby se několikráte pokusil vydírati na ní peníze a oděv, konstatovalo se ve zprávě četnického velitelství. Ta pokračovala: V oné noci, kdy se stala vražda, spatřen byl Hainisch na blízku příbytku zavražděné. Mimo to nemohl se vykázati, kde v době této se zdržoval. Nalezen u něj nůž s ulomenou špičkou, jakého bylo použito při vypáčení okna. Jak byli vrazi u soudu potrestáni, není známo. V seznamu osob odsouzených k trestu smrti a popravených za dobu existence Československa však jejich jména uvedena nejsou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.