Kaplan školačku nezneužil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kaplan školačku nezneužil

Kněze soud očistil.
Kněze soud očistil. (Ilustrační foto ara)

Český jih zažíval v listopadu 1909 prvotřídní senzaci. Senát Krajského soudu v Táboře totiž soudil jistého Ivana K., který býval římskokatolickým kaplanem v necelé tři desítky kilometrů vzdáleném Milevsku. V pondělí 15. listopadu pak senát vynesl tolik očekávaný rozsudek.

Kaplan (z latinského capellanus, duchovní vázaný na kapli) je kněz, jemuž ordinář svěřil pastorační péči o část věřících. Měl by to tedy být muž mravný a vážený. Jenže žaloba vinila Ivana K. ze zločinu proti mravopočestnosti! V létě toho roku napsal táborský list Jiskra, že se ničemník dopustil »zločinů nemravných proti nedospělému děvčeti«. V témže duchu cupovaly kaplana i časopisy Venkov a plzeňská Nová doba. Žaloba byla proti němu vznesena na základě anonymního udání.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Nakolik byl konečný verdikt táborského senátu v prudérní atmosféře té doby podložen objektivními fakty, těžko spekulovat. Jisté je, že Ivana K. zprostil obžaloby v plném rozsahu. Plzeňský týdeník Český západ, hlásící se ke klerikálnímu zaměření, tři dny po vynesení rozsudku psal: „Ivan K. jest rodákem domažlickým a napadení jeho cti vzbudilo v rodném městě živou účast a zájem. Nyní pak i radost, že čest jeho byla obhájena.“

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.