Malér prvorepublikové policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Malér prvorepublikové policie

Král barcelonského podsvětí vyskočil z jedoucího vlaku.
Král barcelonského podsvětí vyskočil z jedoucího vlaku. (Ilustrační foto ara.)

Nejobávanější lupič Barcelony při dopravě do Československa uprchl! Takový palcový titulek přinesl 17. února 1933 deník Polední list. V textu pod ním pak stálo: „Vladimír M. (24) ze Slezské Ostravy se stal »ostudou našeho státu«.“

Kdo byl Vladimír M. a co nemilého se našim policejním orgánům přihodilo? O tom opět Polední list: „Ve španělské Barceloně byl Vladimír M. nejobávanějším lupičem a vůdcem bandy podsvětí. Vloni v létě uprchl z lodi, na níž byl držen v zajetí. Dostal se do Rakouska a zde byl zatčen. Rakouská policie jej v těchto dnech poslala postrkem do naší republiky. V Břeclavi byl Vladimír M. předán československým bezpečnostním orgánům. Do Moravské Ostravy byl doprovázen postrkovým zřízencem. Před Přerovem se mu však vytrhl, vyskočil z jedoucího vlaku a zmizel.“ Snadný útěk mladého »krále barcelonského podsvětí«, který nebyl eskortován, nýbrž ho pouze doprovázel »postrkový zřízenec«, představoval pro náš stát značnou mezinárodní ostudu. Jak vše dopadlo, zda československá policie svou hrubou chybu napravila a Vladimíra M. nakonec vypátrala a zatkla, dnes není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.