Chmatáka vykouřila až dýmovnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Chmatáka vykouřila až dýmovnice

Na chmatáka zabrala až slzotvorná dýmovnice!
Na chmatáka zabrala až slzotvorná dýmovnice! (Foto ara)

Notorického vykradače chat (39), který řádil na Berounsku, intenzivně hledali tamější příslušníci bývalé Veřejné bezpečnosti. Až ho počátkem dubna 1970 konečně vypátrali, a to právě ve chvíli, když řádil v jedné chatě, kam se před malou chvílí vloupal. Ven se mu nechtělo, věděl, co ho čeká. A tak zabrala až slzotvorná dýmovnice.

Dramatické chvíle při zatčení pachatele popsal deník Rudé právo 10. dubna uvedeného roku. Jak uvedl, Bezpečnost uskutečnila rozsáhlou pátrací akci v oblasti obce Mořinka u Karlštejna. Právě tam nenechavý dlouhoprsťák, štítící se jakékoli práce, vykrádal jednu chatu po druhé. Když ho muži zákona konečně vystopovali a vyhledali, zabarikádoval se ve srubu, do kterého nedlouho předtím – samozřejmě bez vědomí a souhlasu majitele – vnikl. Odnést si už nic nestihl. Jeho zatčení se neobešlo bez vzrušujících chvil. Policisté ho nejprve opakovaně vyzvali, aby vyšel ven s rukama nad hlavou.

Tůdle, nudle, pomyslel si obklíčený zloděj a výzvy neuposlechl. Následoval tedy varovný výstřel do vzduchu ze služební zbraně VB. Na jiné zlotřilce by to bezpochyby platilo, ale berounským dlouhoprsťákem vypálená rána ani nepohnula. Muži zákona ale měli v zásobě ještě jeden prostředek, a ten se ukázal být jejich trumfem – zapálená slzotvorná dýmovnice vhozená dovnitř chaty. Jejím účinkům už zatvrzelý zloděj neodolal a v slzách to konečně vzdal. Po zásluze skončil v cele předběžného zadržení a pak u soudu na lavici obžalovaných.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.