Kněz probodl kněze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Kněz probodl kněze

Kněz útočil na schodech kostela.
Kněz útočil na schodech kostela. (Ilustrační foto ara)

Řeckokatolický kněz K. zavraždil v roce 1931 papežského preláta, tedy dalšího kněze, Jana K. Podle zprávy deníku Polední list mu nožem probodl srdce. K tragédii došlo na východě Slovenska v Prešově. Incident vyvolal ve městě i v širokém okolí značný rozruch a pobouření.

Vrah zaútočil na svou oběť na schodech prešovského chrámu před zraky mnoha věřících poté, co v něm prelát odsloužil mši. Dobře mířená rána proklála jeho srdce a římskokatolický duchovní po několika okamžicích vydechl naposledy. Neměl žádnou naději na přežití... Už téhož dne se vzedmuly náboženské vášně a hrozily násilné střety mezi vyznavači řeckokatolického vyznání a římskými katolíky. Prešovská policie proto věnovala vyšetřování tragédie, stejně jako udržení veřejného pořádku a bezpečí, mimořádnou pozornost. Nakonec dospěla k překvapujícímu zjištění. Podle odborných dobrozdání z oboru psychiatrie trpěl zadržený kněz K. těžkou nervovou chorobou a za své jednání nebyl před zákonem odpovědný. Proto nakonec nebyl stíhán a souzen, nýbrž byl převezen do Košic, kde ho do trvalé péče převzal tamní ústav pro choromyslné. „V něm kněz po delším utrpení skonal,“ informoval 4. července 1936 deník Polední list.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.