Vůdce gangu se střelil do prsou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vůdce gangu se střelil do prsou

Banda řádila v okolí Nemeckého, dnes Nitrianského Pravna.
Banda řádila v okolí Nemeckého, dnes Nitrianského Pravna. (Ilustrační foto ara)

Neustávající série drzých a rafinovaných vloupaček sužovala v průběhu roku 1935 obyvatelstvo v okolí slovenských měst Nitra a Prievidza. Četníky, kteří tam vykonávali službu, přiváděli opovážliví, jakoby nepolapitelní dlouhoprsťáci málem až k zuřivosti.

Až počátkem listopadu dostali muži zákona hlášku, že v čele gangu pobertů má stát jistý Eduard H. z Nemeckého, dnes Nitrianského Pravna v okrese Prievidza. Ten byl četníkům velmi dobře znám. Už třináctkrát totiž seděl před soudem na lavici obžalovaných a následně za mřížemi právě pro vloupačky a zlodějny. Když proti němu »žandári« nashromáždili dostatek důkazů, byl vydán rozkaz k zatčení Eduarda H. Co se dělo během jeho realizace, popisoval deník Polední list 12. listopadu 1935 takto: „Když se dva četníci dostavili do jeho bytu a prohlásili ho za zatčeného, vytáhl H. revolver a střelil se sám do prsou. Byl okamžitě dopraven do nitranské vězeňské nemocnice, kde se při výslechu přiznal ke všem loupežím. Jeho stav jest vážný.“ Jestli se vůdce bandy Eduard H. uzdravil a stanul už počtrnácté před soudem, dnes už nevíme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.