Pes vypátral vraždícího zámečníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Pes vypátral vraždícího zámečníka

Služební hafan úspěšně vypátral vraha.
Služební hafan úspěšně vypátral vraha. (Ilustrační foto ara.)

Soka v lásce, zámečníka Jana B. (†25), zavraždil ráno 8. února 1934 u Nitry na západním Slovensku cihlář Václav H. (26). Nedokázal se smířit s tím, že jistá Hedvika P. (18) dala přednost právě Janovi. Na vypátrání vraha měl rozhodující podíl služební pes četnictva.

Mrtvoly s roztříštěnou lebkou a vyhřezlým mozkem si všiml v rybníku poblíž břehu krejčí Jozef K. Ke zločinu muselo dojít těsně předtím, tělo bylo ještě teplé… Protože u mrtvoly četníci neobjevili kromě dokladů prakticky nic, vše vypadalo na loupežnou vraždu. Německý ovčák Alto našel asi pětadvacet metrů odtud vražednou zbraň – sekyru, na níž bylo zřetelně vyraženo písmeno V. Pes pak dovedl psovoda až na železniční zastávku. Bylo zřejmé, že pachatel odjel vlakem. Železniční zřízenec i průvodčí vypověděli, že do vlaku v poslední chvíli naskočil jim známý cihlář Václav H. Na jeho rukou a pravém rukávu byly jasně patrné stopy krve. Působil podezřele, takže hned na nejbližší zastávce vystoupil. Při domovní prohlídce domku rodiny H. našli četníci v prádelně zakrvácený kabát. Poté se Václav H. zhroutil a k usmrcení nenáviděného soka sekyrou se přiznal. Jak byl u soudu potrestán, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.