Místo sabotáže samovznícení bavlny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Místo sabotáže samovznícení bavlny

Továrnu zachvátil požár.
Továrnu zachvátil požár.  (ilustrační foto ara)

Požár, který 8. srpna 1988 zachvátil expediční sklad tehdejšího národního podniku Motorlet v Praze 5-Jinonicích, vyšetřovala bývalá Veřejná bezpečnost velmi přísně. Existovalo totiž podezření, že ho někdo založil úmyslně, čímž »poškodil majetek v socialistickém vlastnictví«.

Původní odhad vzniklé škody vyčíslili vyšetřovatelé kriminálky částkou 2,5 milionu tehdejších československých korun. Deník Rudé právo 28. září 1988 informoval o ukončeném vyšetřování a jeho výsledcích. Pražští kriminalisté spolu s experty tehdejšího Sboru požární ochrany se shodli na tom, že o sabotáž nešlo. „Příčinou požáru bylo samovznícení čisticí bavlny, jež byla odhozena do dřevěné bedny na odpadky. V hale byly právě optimální podmínky pro dostatečnou akumulaci tepla a pro samovznícení bavlny. Po zážehu se požár rychle rozšířil a škoda se nakonec vyšplhala až na 4,6 milionu Kčs,“ psalo Rudé právo. Pro lepší představu čtenářů – průměrná měsíční mzda v tehdejší ČSSR činila ve zmíněném roce 3100 Kčs. Motorlet, původně strojírenský podnik Walter a. s. v Praze 5-Jinonicích, vyráběl nejdříve motocykly a motorové tříkolky, později i automobily a letecké motory. Firma zanikla v roce 2008.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.