Kradl v Praze i na Slovensku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kradl v Praze i na Slovensku

Zloděje lapili detektivové pod vedením legendárního rady Josefa Vaňáska.
Zloděje lapili detektivové pod vedením legendárního rady Josefa Vaňáska. (Ilustrační foto ara)

Ač je velmi mladý, přesto se Jan S. (18) vydal na dráhu chmatáka. Tuto víc než pochybnou »profesi« si vybral místo slušné obživy. V předvánočním čase roku 1936 si na něj došlápli pražští páni detektivové z legendární »čtyřky«.

Těm až do své smrti v roce 1938 šéfoval slovutný policejní rada Josef Vaňásek, který se stal předobrazem literárního rady Vacátka, jak jej vykreslil spisovatel Jiří Marek. Když kriminalisté Jana S. polapili, hned při prvním předběžném výslechu se od něj dozvěděli pozoruhodné věci. Dlouhoprsťák přiznal, že za poslední čtyři měsíce se mu podařilo ukrást deset osobních automobilů, jednou tolik motorek a pětadvacetkrát se vloupal do různých objektů. Tam »šlohnul« vše, co nebylo přibité či přikované. Ještě zajímavější bylo ovšem další zjištění pánů detektivů. Jan S. totiž až do srpna téhož roku seděl v base, a to až v 630 kilometrů vzdáleném východoslovenském Prešově. Tamější policisté ho vyšetřovali, jak jinak, pro sérii krádeží vloupáním do obchodů a garáží. Vánoce 1936 tedy přičinlivý poberta strávil ve vazební cele v hlavním městě republiky a poté usedl na lavici obžalovaných před soudem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.