Maďar zemřel na hrobě krásné Slovenky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Maďar zemřel na hrobě krásné Slovenky

Muž spáchal sebevraždu na hrobě milované ženy.
Muž spáchal sebevraždu na hrobě milované ženy. (ilustrační foto ara)

Tragické drama nešťastné lásky mezi mladou krásnou Slovenkou a maďarským mladíkem Jozsefem B. se odehrálo v roce 1936 v obci Dobrá Niva u Zvolena na středním Slovensku. Oba spáchali sebevraždu. Ona doma, on později na jejím hrobě.

Jak napsal deník Polední list 4. července 1936, před dvěma roky navštívil Jozsef z Ózdu v Maďarsku své příbuzné v Dobré Nivě. Tam uviděl dívku, do níž se na první pohled zamiloval. Slečna, jejíž jméno Polední list neuvedl, cit opětovala. A tak Jozsef často vyrážel z rodného Ózdu do Dobré Nivy za milovanou Slovenkou. Na podzim 1935 však zavolala jeho vlast a Jozsef nastoupil vojenskou službu v armádě. V kasárnách dostal několik dopisů, v nichž ho dívka úpěnlivě prosila, aby za ní co rychle přijel. Vojín tušil, že se děje něco zlého, ale vydat se do cizí země nemohl. To své milované napsal v dopise. Jakmile slečna toto sdělení přečetla, vzala si život. Jakým způsobem, deník neuvedl. Příbuzní z Dobré Nivy o tragédii napsali Jozsefovi do kasáren. Pro vojína to byla strašlivá rána. Od pluku, kde sloužil, zběhl. Tajně překročil maďarsko-československou hranici a doputoval až na hrob své lásky. Tam spolkl jed a po chvíli zemřel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.