Četník se pomstil ze záhrobí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Četník se pomstil ze záhrobí

Pušku ukryl vrah do slámy.
Pušku ukryl vrah do slámy. (Ilustrační foto ara)

Smrtí četníka Josefa U. (†25) skončila 12. února 1897 jeho služební pochůzka u Lužice na Hodonínsku. Vrah Michal H., domkář z Lužice, se u soudu 7. května 1897 k hrdelnímu zločinu s pláčem přiznal. Druhý útočník Valentin M. četníka přežil jen o pár hodin...

K čemu vlastně osudného večera došlo? Četník sledoval dvojici mužů, kteří v místních lesích pytlačili. U šachty je dohonil, ale zatknout je se mu nepodařilo. Pytláci ho napadli, a když se četník bránil šavlí, jednoho útočníka jí třikrát sekl. Téměř mu při tom uťal ruku. Druhý chlap pak muže zákona zastřelil ránou z pušky do prsou. Mrtvolu četníka našel ráno u šachty havíř jdoucí na šichtu. Vražednou pušku i se střelivem četníci našli ukrytou ve slámě za Lužicí. Její majitel Michal H. se snažil při vyšetřování shazovat vinu na svého kumpána Valentina M. Muži zákona však zjistili, že dělník tabákové továrny Valentin M. je mrtvý. Zranění ruky četnickou šavlí nepřežil, zemřel několik hodin po útoku na vykrvácení. Vyšetřovací pokus pak jasně ukázal, že silně krvácející muž nebyl schopen zamířit a z těžké pušky vystřelit. Michal H. nakonec vraždu četníka Josefa U. doznal. „Na základě výroku poroty vyměřil soud obžalovanému pro zločin zabití trest na šest let do těžkého žaláře zostřený jedním půstem měsíčně,“ informoval list Moravská orlice.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.