Vypila otrávené pivo a zemřela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vypila otrávené pivo a zemřela

Muž nechal v kuchyni otrávené pivo.
Muž nechal v kuchyni otrávené pivo. (Ilustrační foto ara)

Manželova nedbalost zabila v únoru 1897 nebohou Marii H. (†32). Václav H. nechal ve svém pražském bytě na stole sklenici se dvěma decilitry piva, v němž rozpustil čtyřicet hlaviček fosforových zápalek. Nešťastnice roztok vypila a zemřela.

Jak ke tragédii došlo? Václav H. si 28. ledna 1897 koupil v hospodě pivo. Zaplatil za něj devět krejcarů, ale všechno nevypil. Doma odlil dvě »decky« do sklenky, rozpustil v nich fosfor, aby tak připravil prostředek k hubení švábů, a sklenici bohužel nechal stát na stole. Manželce to ovšem neřekl a žíznivá Marie pivo s »kostíkem«, jak se v té době říkalo fosforu, naráz vypila. Udělalo se jí hned špatně a druhého dne požádala manžela, aby zavolal doktora. Ten už jí ale pomoci nemohl. Po týdnu utrpení žena zemřela.
Obchodník přišel o hodnou a pečlivou manželku, jejich dvě děti – Zdenička (7) a Otík (5) – o milovanou a milující maminku. Václav H. stanul v březnu téhož roku před soudem. Byl obžalován ze smrti Marie H. zaviněné vlastní nedbalostí. Jeho advokát udělal, co bylo v jeho možnostech a schopnostech, ba ještě víc. Takže zoufalý vdovec si nakonec odseděl jen dva týdny v tuhém kriminále.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.