Zlodějský gang řádil sedm let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zlodějský gang řádil sedm let

Přes den pracoval šéf lupičů jako číšník.
Přes den pracoval šéf lupičů jako číšník. (ilustrační foto ara)

Přes den roznášel pivo a utopence, v noci šéfoval gangu zlodějů. Číšníkovi Karlu B. z Ostravy prokázali kriminalisté počátkem roku 1956 celkem sto šest případů dokonaných krádeží. 

Tenhle dlouhoprsťák spolu se svými deseti komplici napáchal celkovou škodu za více než milion a tři sta tisíc korun. Průměrný roční výdělek tehdy představoval sumu 9000 korun. Kdyby chtěl občan v té době k nakradené částce poctivě přijít, musel by pracovat 144 let! O kauze informoval deník Nová svoboda v březnu 1956.

Jedenáctičlenná banda řádila na severu Moravy a ve Slezsku celkem sedm let. Karel B. s parťáky vykrádal obchody v Ostravě, Frýdku, Doubravě, Orlové, Místku, Jindřichově, Karviné, Bílovci. Vyjeli i na Slovensko, do Žiliny a Košic. Kradli maso, salámy, konzervy, látky, kožichy, baloňáky, likéry, kávu, cukrovinky, kabelky, také dalekohledy a fotoaparáty. Ve třiadvaceti případech jim vloupačka nevyšla. Prokurátor poberty obžaloval z »rozkrádání národního i družstevního majetku« a senát lidového soudu v Ostravě trestal. Karla B. poslal do basy na čtrnáct a půl roku. Josef U. vyfasoval trest ještě o půl roku delší. Zbývající členové gangu dostali tresty od jedenácti do dvou let vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.