Školáci na útěku mířili do Ruska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Školáci na útěku mířili do Ruska

Dva chlapci plánovali dobrodružnou cestu do Ruska.
Dva chlapci plánovali dobrodružnou cestu do Ruska. (Ilustrační foto ara)

Rozsáhlou celostátní pátrací akci rozjela policie v lednu 1928, kdy z domova v Bratislavě zmizela dvojice nezletilců – Alexandr V. (11) a Olex P. (13). Synové ruských rodičů, aniž by se jich zeptali na dovolení, se vydali na dobrodružnou cestu. Kam? Do Ruska. 

Podle deníku Večerní list ze 17. ledna 1928 se školáci ozbrojili noži, sebrali nic netušícím rodičům peníze a vyrazili vlakem přes Košice do Jasiny, na konec tehdejšího Československa. „Z vesnice se pustili srdnatě do vrchů a lesů v blahé naději, že takovým způsobem dostanou se brzy na ruskou půdu. Na vrcholcích hor ležel sníh, proto se chlapci vrátili do Košic. Mezitím probíhalo pátrání v plném proudu. Když chlapci vystoupili na košickém nádraží, kde prý chtěli počkat na spojení do Polska, policie mladé dobrodruhy zadržela,“ popisoval deník jejich tisíc sto kilometrů dlouhou pouť.
Nerozvážní odvážlivci si stanovili fantaskní cíl. ČSR totiž se Sovětským svazem, jehož součástí bylo i Rusko, tehdy nesousedila. Museli by procestovat značný kus Polska. A kdyby dokázali přejít polsko-sovětské hranice, čekal by je přesun přes Ukrajinu. Místo do Ruska putovali Alexandr a Olex zpět do Bratislavy. Trest nad nimi vynesli rodiče.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.