Vybuchly sudy s petrolejem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vybuchly sudy s petrolejem

Požár způsobil petrolej.
Požár způsobil petrolej. (Ilustrační foto ara)

Ohromný požár vypukl v únoru 1929 v obci Holjatina u okresního města Volové na bývalé Podkarpatské Rusi. Oheň zničil obytné stavení místního obchodníka G. a jeho souseda B., jakož i hospodářské budovy se zásobami sena a slámy.

O neštěstí, které značně zahýbalo celou nejvýchodnější částí tehdejší Československé republiky a zejména pak tamější židovskou komunitou, informoval deník Večerní list 1. března 1929. Mimo jiné napsal: „Požárem byla ohrožena i místní škola, která však byla obětavostí obyvatelstva a četnictva před zkázou zachráněna. Při požáru byly zničeny i staré židovské náboženské knihy velké ceny. Škoda jest veliká a kryta jen z malé části pojištěním.“

Případem se zabývali místní četníci. Důkladným vyšetřováním zjistili, že příčinou ohnivého pekla, které vypuklo ve středu časně ráno, byl výbuch dvaceti sudů petroleje, stojících ve skladišti majitele koloniálu G. Zda šlo o úmyslný zločin žháře, nebo o nešťastnou náhodu, se ale vyšetřit nepodařilo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.