Nakradli obilí za čtvrt milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nakradli obilí za čtvrt milionu

Obilí skončilo v nesprávných rukou.
Obilí skončilo v nesprávných rukou.  (ilustrační foto ara)

Rozkrádali přebytky obilí a skončili ve vězení. Pšenice, žito a oves mizely ze skladů Zemědělského nákupního a zásobovacího podniku ve Velké Bíteši a Osové na jihozápadní Moravě. Šéf nenechavé party Josef P. si vyslechl rozsudek deset let odnětí svobody.

Škodu vyčíslilo socialistické Československo na skoro čtvrt milionu tehdejších korun. Pro lepší představu: za takovou částku by se tenkrát dalo koupit například osm populárních osobních vozů Škoda 440 de Luxe, lidově nazývaných Spartak. Obilí mizelo v letech 1957 až 1964. Obviněno bylo čtyřiadvacet lidí. Třídenní jednání krajského soudu v Brně přineslo definitivní závěry.

Hlavní strůjce zlodějny ve velkém Josef P. dostal deset let kriminálu, skladník František Š. osm a půl roku, vedoucí mlýna Václav P. pět let, František K. mladší čtyři roky, Oldřich M. a Miloš K. oba tři a půl roku, Vladimír P. dva roky a dalších šest obžalovaných »vyfasovalo« nižší tresty. Padly i citelné peněžité tresty. Především v okrese Žďár nad Sázavou, odkud obžalovaní pocházeli, vyvolalo vyšetřování a zejména pak následný proces u brněnského krajského soudu značnou pozornost. Tak alespoň informoval o případu deník Rudé právo...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.