Děti zemřely při spartakiádě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Děti zemřely při spartakiádě

Čtyři chlapci už na III. celostátní spartakiádě už nastoupit nemohli.
Čtyři chlapci už na III. celostátní spartakiádě už nastoupit nemohli. (ilustrační foto ara)

Čtyři dětské životy a další těžká zranění si vyžádala III. celostátní spartakiáda konaná v Praze roku 1965. Na nástupišti číslo 5 spartakiádního stadionu se zřítil sloup rozhlasového zařízení, a to přímo mezi cvičence v kategorii žáci nastupující ke zkoušce na veřejné vystoupení.

Jak informoval 30. června 1965 denní tisk, padající litinová konstrukce zasáhla přímo čtyři děti, těžce pak ublížila jejich dalším kamarádům. Šlo vesměs o chlapce z východního Slovenska. J. M. ze Svidníku zemřel na místě, další tři žáci pak – přes veškeré úsilí lékařů – po převozu v nemocnici.

Případ okamžitě začala vyšetřovat kriminální služba tehdejší Veřejné bezpečnosti. Zda byl někdo v souvislosti s tímto neštěstím stíhán, obviněn a souzen, není známo. Navzdory tragédii se spartakiáda, podle propagandistů minulého režimu »svátek mládí, krásy, síly a jednotného ducha«, v dalších dnech samozřejmě konala. V úvodu byli přivítáni krajané ze zámoří chlebem a solí a vše vyvrcholilo nejpopulárnější skladbou armády.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.