Pekař udal penězokazeckou bandu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pekař udal penězokazeckou bandu

Padělatelské nástroje sestavil kovářský pomocník.
Padělatelské nástroje sestavil kovářský pomocník. (ilustrační foto ara)

Dva z trojice padělatelů československých pětikorun polapili četníci v obci Seredné poblíž Užhorodu na někdejší Podkarpatské Rusi. Třetímu se podařilo uprchnout, když předtím stačil zničit důkazy v domácí padělatelské dílně.

Na stopu bandě penězokazů přivedl užhorodské četníky pekař ze Seredného, kterého rozčilovaly padělky, jimiž chtěli platit jeho nic netušící klienti. O kauze informoval deník Večerní List 1. března 1929. Podle jeho informací falešné pětikoruny »vyráběl« kovářský pomocník Julius K., který sám sestrojil formy, zhotovil potřebné přístroje a připravoval nezbytnou surovinu. Ten jediný stačil četníkům zmizet. Štěpán M. a Gabriel S. rozšiřovali falzifikáty mezi obyvatelstvo přímo v obci Seredné a také v okresech Užhorod, Mukačevo a Iršava. Těm dvěma se uniknout nepodařilo, skončili v četnických poutech. A protože bývalá Československá republika padělání peněz velmi přísně trestala, mohli se u soudu »těšit« na pořádnou pálku. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.