Krvavý masakr v lese | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Krvavý masakr v lese

Dřevo chtěli pokácet bez povolení.
Dřevo chtěli pokácet bez povolení.  (Ilustrační foto ara)

Krvavé drama se odehrálo počátkem února 1929 v lese u Kvasova na Podkarpatské Rusi. Pět lesníků tam překvapilo jedenapadesát vesničanů, kteří načerno káceli stromy, aby se zásobili dřevem.

Domorodci se sekerami a pilami byli právě v pilné práci, když se na mýtině objevili adjunkt E. a čtyři hajní, všichni ozbrojení puškami. Strážci lesa dvakrát vyzvali pachatele lesního pychu, aby odložili náčiní a les opustili. Nikdo je neposlechl. »Lesní škůdci« naopak začali lesníky ohrožovat sekyrami. Polední list 2. února 1929 přinesl podrobný popis dramatu: „Adjunkta napadl výrostek (17) a těžce ho zranil na hlavě. Napadený měl ještě tolik síly, že vystřelil na útočníka ze své služební pušky a trefil ho do nohy. Hajní s namířenými puškami vytlačili z lesa zlodějskou společnost, jež si těžce zraněného mladíka odnesla s sebou. Hajní odnesli zase lesního adjunkta, který byl dopraven do nemocnice v Sevljuši (dnes Vynohradiv). Zjištěno, že má šest těžkých zranění na hlavě.“ Lékaři v zemské nemocnici v Berehově zase museli agresivnímu teenagerovi amputovat zasaženou levou nohu v koleně. „Případem se zabývá četnictvo,“ podotkl deník závěrem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.