Po třech týdnech zase v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Po třech týdnech zase v base

Mladíci se vloupali do klenotnictví.
Mladíci se vloupali do klenotnictví. (Ilustrační foto ara)

Za minulého režimu se kriminálu říkalo nápravně-výchovné zařízení. Dvojice ničemů (24 a 25) se seznámila právě v base, ale rozhodně se nehodlala napravovat. Naopak, přímo v lapáku se mladíci domluvili, že po odpykání trestu rozjedou »venku« výnosnou zlodějnu.

Jak se nepoctivci smluvili, tak taky udělali. Sotva je počátkem června 1969 pustili z basy, hned zahájili »akci«. V Jiřetíně na Děčínsku se spolu vloupali do bytu jedné občanky, který náležitě prošmejdili a vybílili. Ukradli cennosti a další předměty v ceně 4000 tehdejších korun.  Úspěch vloupačky dvojici navnadil, a tak se přesunuli do padesát kilometrů vzdáleného Liberce, kde se rozhodli pro podstatně větší »ránu«. Rozbili výkladní skříň obchodu klenoty, čímž způsobili škodu ve výši 16 000 korun. To byl tehdy průměrný roční plat poctivě pracujícího zaměstnance.
Tím ale řádění dlouhoprsťáků na severu Čech skončilo, přímo v prodejně je totiž během vloupačky zadržela liberecká Veřejná bezpečnost. Na svobodě tak oba pobertové strávili sotva tři týdny. Pak se za nimi zase zavřela vězeňská brána.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.