Ukradli hostie a mešní víno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukradli hostie a mešní víno

Hostie patří mezi nejposvátnější křesťanské předměty.
Hostie patří mezi nejposvátnější křesťanské předměty. (Ilustrační foto ara)

Stará lidová moudrost praví, že ukrást se dá všechno, co není přibité. Třeba i mešní víno a hostie přímo v chrámu Páně. List Národní politika o takovém příběhu, který se odehrál přímo na Štědrý den, informoval na sklonku roku 1900.

O půlnoční mši svaté vedralo se několik mladíků do sakristie kostela Panny Marie Vítězné na Bílé hoře, kde ukradli víno připravené k bohoslužbě a hostie. Zpustlíci víno vypili na místě a s hostiemi v hostinci U Rychtaříků v Malém Břevnově prováděli kousky, budící ošklivost vpravdě oprávněnou,“ napsal tehdy redaktor Národní politiky. Tohle pobuřující počínání zlotřilců vyvolalo u kněze a věřících značné rozhořčení a hněv. Zvlášť když se ho ničemové dopustili právě o jednom z největších křesťanských svátků – narození Ježíše Krista. Zločin spadal do referátu hradčanského policejního komisařství. A komisař Zeman se blýskl dobře odvedenou prací. Zjistil, že iniciátorem svatokrádeže byl jistý František P. (18), a brzy ráno na Boží hod ho lapil v jiném hostinci. Pár hostií určených ke svatému přijímání měl zlotřilý mladík ještě v kapse. Jak byli František P. a jeho kumpáni potrestáni, Národní politika neuvedla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.